Değerli ENDEKS24 okurları merhaba,

X hissesini alsaydınız şimdi doların ... katı, Y hissesini biriktirseydiniz altının ... katı, Z hissesini ... yıl tutsaydınız şimdi iyi bir ev parası olacaktı diye yazılıp çizilir. Konu, borsada uzun vade kazandırır lafına bağlanır. Mühim olan o tarihlerde o hisseleri alan, biriktiren ve elde tutan kaç yatırımcı olduğudur. Hisse bazında bu yazılanlar doğrudur, gerçektir. Peki tam tersi hisseler yok mudur? Yatırımcıları bırakın para kazanmayı o kadar yıl içerisinde sermayelerini kaybetmişlerdir. Öyle; enflasyon, dolar, altın karşılığı bir hesap yapsak külliyen zarardalar. Bunları yazan, çizen var mı? haliyle yok gibi bir şey. Rahmetli Dr. Yaşar ERDİNÇ; "Borsada size kazandıracak şey uzun vade değildir. Size kazandıracak şey uzun vadede büyümesini sürdürecek ve sürekli olarak kâr ederek özvarlıklarını artıracak olan şirketlerdir" derdi.
Başka ne diyor bizim üstatlar? Endeks şuranın üstündeyse varım, altındaysa yokum, pivot, destek, direnç vs. rakamlar havalarda uçuşuyor. Biz endeks yatırımcısı mıyız, yoksa hisse senedi mi? Çok kısa vadeli, birebir endeks güdümünde olan hisselere yatırım yapıyorsanız, eyvallah. Trade edenlere de pek lafım yok. Şirkete ve değere yatırım yapanlar için bu rakamların hepsi safsatadır. Endeks düşer, sizin hisseleriniz tavan yapar, çıkış trendini yakalar, haber veya bilanço bağlantılı beklentiler vardır vs. Veya tam tersi olur, çıkan endekste sizin hisseleriniz sürekli düşer.

Derler ki; düşük sermayeli, karı yüksek, sürekli temettü ödeyen, lotu az olsun benim olsun… Bu mantıkla hareket eden yatırımcı sayısı o kadar çoktur ki. Peki bu şirketler hep kazandırıyor mu? Şimdi somut bir örnekle bunu inceleyeceğiz.

Sizlere uç noktalarda kaybettiren hisseleri yazmayacağım, biliyorum çok var. Halka arzından beri takip ettiğim, fiyat hareketlerini bildiğim bir şirkette yatırımcılarının ne kazandığını veya kaybettiğini matematiksel olarak ortaya koyacağım.

Öncelikle şunu belirteyim; benim takipçilerim iyi bilir, hisse senedi paylaşımı yapmam, AL-SAT veya TUT tavsiyesi vermem. Bunları yapacak olanlar aracı kurum veya benzeri yatırım kuruluşlardır. Her yatırımcı yatırım kararlarını kendisi vermelidir. Somut örnek olması açısından hisse ismini ve matematiksel verilerini mecburen sizlerle paylaşıyorum. Farklı anlamlar çıkarmayınız. 

ARZUM Elektrikli Ev Aletleri (ARZUM) hissesi 24.12.2020 tarihinde işlem görmeye başladı. Borsa endeksi 1426 puandı. Şirketin hisse başı 17 TL olan halka arz fiyatı 2,23 USD'ye (1 USD 7,62 TL) denk geliyordu. 15.765.298 adet hisse halka arz edildi. 18.02.2021 tarihinde hisseyi 27,85 TL'den sattığımda dolar karşılığı 4 USD'ydi (1 USD 6,96 TL). Şimdi gelin hep beraber bir hesap yapalım. Borsa endeksi 1426’dan 9097 puana ulaştı. 2,23 USD olan halka arz fiyatı bugünkü kurla 70,24 TL (1 USD 31,50 TL). Benim sattığım zirvelere yakın 4 USD ise bugünkü kurla 126 TL (1 USD 31,50 TL). ARZUM hissesi 54,95 TL'den haftayı kapattı. Yani bugünkü kurla 1 adet hissenin dolar karşılığı 1,74 USD. Bugüne kadar hiç bölünme olmadı, her yıl düzenli temettü ödedi (3 kez), temettüleri hesaba katmadım. Hesaba katsaydım da hisse başına 1-1,5 TL fark ederdi.

Dövizi bir kenara bırakalım, 2020 yılının aralık ayında 1 adet hisse karşılığı 17 TL olan parasal değer 2024 yılının ocak ayında 78,81 TL olmuş (TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalaması).

Düşük sermaye (32.210.000 TL), karlılığı güzel (23/09 dönemi 112.996.440 TL), her yıl düzenli temettü ödüyor, lotu da az ama durumu ortada. Demek ki her şey kitap üzerinde yazıldığı veya çoğu yatırımcının söylediği gibi değilmiş! 

Yabancı döviz satarak hisse alır, TL hesaplaması yapmaz. Hisse satışı sonrası da yine parasını dövize çevirir. Halka arzın üzerinden 3 yıl 3 ay geçti. ARZUM yatırımcıları bu sürede ne kazandı, daha doğrusu ne kaybetti? Daha doların değer kaybı hesaplaması vs. bu hesapta yok! 

Rahmetli Dr. Yaşar ERDİNÇ’in başka bir sözüyle yazımı bitireyim: “Piyasa uzun vadede her şeyi doğru fiyatlar.”

ATA CAN @Gercek_Borsaci