Haftalık ons altın grafiğine baktığımızda mavi çizgiler ile çizdiğimiz trend takibini hemen hemen yaptığını görebiliyoruz. En alt mavi çizgi altının toplanma bölgesi yani alım bölgesi olarak belirlendiği için oraları kırmızı renk ile işaretledim. Üst mavi oval renkli alanlar ise altının satış bölgeleri olarak değerlendirebiliriz.
2004 – 2005 yıllarında altında standart bir yatay gibi görünen bir bekleme oyalanma dönemi kabul ediyoruz. Buralar zaten altının alım yerleri. Kırmızı çizgi ile de işaretli ve altında da o dönemin yıllarını yazdım. O alanda altınını alan kişi 2 yıl sabrederse, beklediği 2 yıllık süreç sonunda 2011 yılına kadar altında 6 yıllık bir yükseliş olduğunu görebiliyoruz.
6 yılda altın ne kazandırmış dersek, %300 kazandırmış. Doğru alım yerini tespit edebilirsek ve zamansal olarak 6 – 7 yıl sabredebilirsek demek ki altında %300 lük kazanç sağlanabiliyormuş. Bu kazancın altının işlem görmeye başladığı zamandan sonra yaptığı ilk yükseliş hareketi 7 – 8 yıllık süreçte tamamlamış. Bu gibi süreçler her zaman denk gelir mi gelmez mi orasını sonraki yılların grafiklerine bakarak inceleyelim.
2011 – 2013 yıllarında üstte mavi renkli alan da işaretlediğimiz alandan altın 2015 yılına kadar düşmüş. Demek ki yükselen altın bile bir yerden sonra düşmeye başlıyor. %45 lik bir düşüş ile 2015 -2019 yıllarında altın yine 2004 – 2005 yıllarında yaptığı gibi yatay olarak hareketlerine devam etmiş. Bu sefer 5 yıl altın buralarda dinlenmiş diyebiliriz. Beklenen %100 lük veya daha üzeri kazançlar vermemiş yatırımcısına. Ancak 5’inci yılın sonlarına doğru sabreden altın yatırımcısı %100 lük bir kazanç elde etmeyi başarmış. Hatta 2019 başlarında alanlar ise ortalama 3 yıl içerisinde %60 lara varan kısa zamanda kazanç sağlayabilmiş.
Ortalamalarını alacak olursak, Yılda en fazla altın %50 en az %20 kazandırmış. Doğru yer ve zamanda alındığında. Altını en az kazanç veren değer olan yıllık %20’ yi hesaplayarak yatırım yapmaya başladığımızda bu oran bizi tatmin edecek bir değer midir kendimize sormalıyız ve ona göre karar alıp altına yatırım yapmalıyız.
Altın dışında az riskli yatırım fonları ile kıyaslamalar yaparak 1 yıllık yatırım yapmayı planladığımızda bizim paramızı en iyi hangisi daha çok kazançla sonlandıracak yıl sonunda belirli hesaplama ve kıyaslamalar yapılabilir. Kesinlikle altın yatırımcısının bu benzer hesaplamaları bankalarda fon yöneticisi çalışanlara yaptırtarak yatırımlarının daha kararlı ve net öngörülebilir yönde ilerlemesini sağlayabilirler. Çünkü altının uzun vade yatırımlarında kazandırdığını çok net görebiliyoruz. Belki de farklı fonlarla 1 yılda %20’nin üzerinde bir kazanç çok rahat sağlanabilir.