Altına en çok ülkelerin merkez bankalarının sahip olduğunu biliyoruz. Ülke paralarını daha güvenli ortamlarda destekleyerek ekonomik anlamda para birimlerinin gücünü arttırmak için rezervlerinde Çin, Hindistan ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler altına daha çok ağırlık verir. Merkez bankaları 2022 yılında rezervlerine yaklaşık 70 milyar dolar değerinde 1.136 ton altın ekledi. 

2023 Yılı 4Ç altın rezervlerini Dünya Altın Konseyi verileri üzerinden incelediğimizde Türkiye birinciliğini 61,21 Ton artış ile liderliğini sürdürüyor. Grafiğe baktığımızda Türkiye’den sonra sıralamayı Çin, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Katar devam ettiriyor. Bu ülkeler rezervlerini 2023 4’üncü Çeyrekte en çok arttıran ülkeler olarak verilerde yer alıyor.
En çok altın rezervlerini azaltan ülkeler ise Kazakistan -15,14 ton olarak birinci ve Özbekistan -12,44 ton altın rezervini azaltarak ikinci sırada.

Altın rezervlerini azaltan veya arttıran ülkeler daha çok Jeopolitik gelişmelere veya gelişmiş olan ülkelerin para birimlerine karşı ekonomik anlamda ülke olarak güçlü kalmaya çalışmak için değerlendirmede bulunurlar. Ülkeler genelde borçlarına karşılık da rezerv arttırır veya borçlarını azaltmak için de rezervlerini azaltırlar.

Altın hem ana rezerv hem de güvenli liman varlıkları olan ABD doları ve ABD Hazine tahvilleriyle ters korelasyona sahiptir. Dolar değer kaybettiğinde Altın yükselme eğilimi göstererek yatırımcıların ve merkez bankalarının çalkantılı zamanlarda varlıklarını çeşitlendirmesine olanak tanır. Altın aynı zamanda riskli varlıklarla da ters orantılıdır. Hisse senedi piyasasındaki bir yükseliş Altın fiyatını zayıflatma eğilimindeyken, riskli piyasalardaki satışlar değerli metalin lehine olma eğilimindedir.

Altının fiyatı, çok çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Jeopolitik istikrarsızlık veya derin bir durgunluk korkusu, güvenli liman statüsü nedeniyle Altın fiyatının hızla yükselmesine neden olabilir. Getirisi olmayan bir varlık olarak Altın, düşük faiz oranlarıyla birlikte yükselme eğilimi gösterirken, yüksek para maliyeti genellikle sarı metal üzerinde baskı yaratıyor. Yine de çoğu hamle, varlık dolar (XAU/USD) cinsinden fiyatlandığından ABD dolarının (USD) yükselmesi veya düşmesine bağlıdır. Güçlü bir dolar Altın fiyatını kontrol altında tutma eğilimindeyken, daha zayıf bir dolar muhtemelen Altın fiyatlarını yukarı götürecektir.


*Veriler 31 Ocak 2024'e aittir. Altın Getirisi İlişkilendirme Modeli (GRAM), altının performansını etkileyen dört ana tematik kategoride gruplandırdığımız, aylık altın fiyatı getirilerinin çoklu regresyon modelidir: ekonomik genişleme, risk ve belirsizlik, fırsat maliyeti ve itme. Bu temalar altın talebinin ardındaki nedenleri yansıtıyor; en önemlisi, altın fiyatlarının marjinal itici gücü olarak kabul edilen yatırım talebinin kısa vadede geri dönmesidir. 'Açıklanamayan', altın fiyatında halihazırda dahil olan faktörlerle açıklanmayan yüzde değişimi temsil eder. 

ABD faiz açıklamalarına bakılırsa faiz indirimine 2024 yılında gidilebileceği tartışmaları 2 – 3 aydır devam ediyor. Hatta Avrupa Merkez Bankası tarafından bunun yani faiz arttırımının çok erken olduğu düşünceleri bile kayıtlara geçti. Buna rağmen geçen hafta faiz indirimleri için net söylemler haberlere yansıyarak ABD 2024 yılında faiz indireceği konusunda kararlı açıklamalar oldu. Bu hafta yani 19 Şubat’ta, hiç akıllara gelmeyen bir açıklama daha yapılarak “Kademeli olarak faiz indirimi planlayan ABD, birinci faz olarak, temmuz ayını belirledi. Temmuzda birinci kademe faiz indirimi yapması planlanıyor.” Dendi. O zaman ikinci faiz indirimini tahminen aralık ayında olabileceğini çok rahat söyleyebiliriz.
Bazı ekonomistler faizler düşünce ABD dolarında yükseliş beklerken bazıları para biriminde düşüş olabilme ihtimallerini değerlendirerek yatırım yapar. Faizler düşünce bankada bekleyen para çekilir ve bankadan daha fazla kazanç sağlayacak yatırım alanları araştırılır. Kimi borsaya, kimi altına kimi de fonlara aktarır parasını. Biz 2024 yılında ABD faiz indirimi yaparsa altının ne olacağı konusunda bir çalışmamız olsun ve bu yazımız ile aralık ayına kadar altındaki değerleri incelemeye alalım. Aralık ayında veya Ocak 2025 yılında 2024 faiz indirimlerinin altına etkisini kaleme alalım. Gerçekten altın faizler düşünce yükselecek mi? Yoksa düşecek mi? Hep birlikte görelim. Altını kendisine yatırım aracı olarak görenler varsa da yol gösterici olarak fikir oluşturmuş olur belki bu gözlemleme ile.
 20/02/2024 Ons altın grafik görseline bakarsak, ortalama 2024 değerlerinde olduğunu görebiliyoruz.