Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye ekonomisinde cari dengede eylül ayında verilen fazla dikkat çekerken, ödemeler dengesinde kaynağı belirsiz para hareketlerini gösteren "net hata ve noksan" kalemi endişe yarattı. Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı ödemeler dengesi verilerinde yer alan bu kalemde, eylül ayında 6.2 milyar dolar olmak üzere, 2024 Ocak-Eylül döneminde toplam 20.7 milyar dolarlık para çıkışı gözlendi. Bu tutar, net hata ve noksan kaleminde rekor seviyeye işaret etti.

Cari fazla ve hizmet gelirlerinin etkisi

Eylül ayında cari işlemler hesabı, piyasa beklentileri doğrultusunda 2.99 milyar dolar fazla verirken, altın ve enerji dışı cari fazla ise 7.7 milyar dolar oldu. Seyahat ve diğer hizmet gelirlerindeki güçlü artış, cari açığın daralmasında etkili oldu. Böylece, 12 aylık kümülatif cari açık 9.7 milyar dolara gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu gelişmeye rağmen, net hata ve noksan kaleminde yüksek miktardaki gizemli para çıkışı, ödemeler dengesindeki rezervler üzerinde baskı oluşturdu.

Rezervlerdeki azalış ve döviz ihtiyacı

Cari fazla ve sermaye girişine rağmen, Türkiye'nin döviz rezervleri eylül ayında 719 milyon dolar azaldı. Sözcü, bu düşüşün temel nedeni olarak aylık bazda 6.2 milyar dolar olarak kaydedilen net hata ve noksan çıkışını gösterdi. Ödemeler dengesi verilerine göre, 2024'ün ilk dokuz ayında ekonominin toplam döviz ihtiyacı 85.4 milyar dolar olarak hesaplandı.

Gizemli para hareketleri ne anlama geliyor?

Sözcü'nün haberinde, net hata ve noksan kaleminde eylülde gerçekleşen 6.2 milyar dolarlık çıkış, uzmanlarca yakından takip ediliyor. Türkiye ekonomisi için cari açığın daralması olumlu bir gelişme olarak görülse de, kaynağı belirsiz para çıkışlarının yüksek seviyelerde seyretmesi, döviz arzında belirsizliğe ve rezervlerde azalmaya neden oluyor.

Editör: Halit Alptekin