Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının şubat ayında yükseldiğini açıkladı. Şeker, süt ürünleri ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, endeksin yükselmesine neden oldu.

FAO Gıda Fiyat Endeksi yüzde 1,6 arttı

FAO’nun dünya genelinde ticareti yapılan gıda emtialarının fiyatlarını takip eden Gıda Fiyat Endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 artarak 127,1 puana çıktı. Endeks, Şubat 2024 seviyesine göre ise yüzde 8,2 yükseldi.

Şeker fiyatlarındaki artış dikkat çekti. FAO Şeker Fiyat Endeksi, üç aylık düşüşün ardından yüzde 6,6 artarak 118,5 puana ulaştı. Hindistan’da üretim beklentilerinin azalması ve Brezilya’daki olumsuz hava koşulları, küresel arzın daralacağına dair endişeleri artırdı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise yüzde 4,0 artarak 148,7 puana yükseldi. Özellikle peynir ve tam yağlı süt tozu fiyatlarında güçlü talep nedeniyle artış görüldü.

Bitkisel yağ fiyatları da yukarı yönlü hareket etti. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, yüzde 2,0 artışla 156,0 puana ulaştı. Palm, soya ve ayçiçek yağlarının fiyatları, Güneydoğu Asya’daki arz kısıtlamaları ve biyodizel sektöründeki güçlü talep nedeniyle yükseldi.

Tahıl fiyatlarında sınırlı yükseliş

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, yüzde 0,7 artarak 112,6 puan olarak kaydedildi. Buğday fiyatları, Rusya’daki arz sıkışıklığı ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika’daki mahsul koşullarına ilişkin endişeler nedeniyle yükseldi. Buna karşın, dünya pirinç fiyatları bol arz ve zayıf talep nedeniyle yüzde 6,8 geriledi.

FAO Et Fiyat Endeksi ise yüzde 0,1’lik hafif bir düşüşle 118,0 puan olarak sabit kaldı. Kümes hayvanı ve domuz eti fiyatları arz bolluğu nedeniyle gerilerken, kırmızı et fiyatları güçlü talep nedeniyle yüksek seyretti.

Küresel tahıl üretimi artacak mı?

FAO, 2025 yılı küresel buğday üretiminin yaklaşık yüzde 1 artarak 796 milyon tona ulaşmasını bekliyor. Avrupa Birliği'nde Fransa ve Almanya’da üretim artışı öngörülse de Doğu Avrupa’daki kuraklık ve Batı Avrupa’daki aşırı yağışların verimi etkileyebileceği belirtiliyor.

Pirinç üretiminin ise 2024/25 sezonunda 543 milyon tonla rekor seviyeye ulaşacağı tahmin ediliyor. Küresel tahıl üretimi beklentisi 2,842 milyar ton olarak revize edilirken, tahıl stoklarının ise yüzde 1,9 düşüşle 869,3 milyon tona gerilemesi bekleniyor.

FAO, küresel tahıl ticaretinin 2024/25 sezonunda yüzde 5,6 azalarak 484,2 milyon tona düşeceğini öngörüyor.