Küresel piyasalarda süregelen dalgalanmanın yanı sıra, 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınıp tutuklanmasıyla yaşanan siyasi sarsıntının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklentiler de yön değiştirdi. TCMB’nin 20 Mart’ta yaptığı ara toplantıda borç verme faizini yüzde 46’ya çıkarmasının ardından, bu hafta perşembe günü yapılacak nisan ayı olağan PPK toplantısında faizlerin sabit kalacağı tahmin ediliyor.

Ara toplantıyla faiz koridorunun üst bandı yükseltilmişti

Merkez Bankası, bu yıl sekiz toplantı yapacak. Son olağan toplantı 6 Mart’ta gerçekleştirilmiş ve politika faizi 250 baz puanlık indirimle yüzde 45’ten yüzde 42,5’e çekilmişti. Nisan ayı toplantısı öncesinde piyasada faiz indirimine dair beklentiler ağırlık kazanmışken, mart ayında yaşanan gelişmelerin ardından bu görüşler yerini temkinli bir duruşa bıraktı. ForInvest tarafından yapılan ankete katılan 22 ekonomistten 18’i politika faizinin sabit kalmasını beklerken, 4 ekonomist artış yönünde görüş bildirdi. Bunlardan 3’ü 350 baz puan, 1’i ise 250 baz puan artış öngördü.

2025 tahminleri yukarı yönlü revize edildi

Ankete göre, 2025 yıl sonu için medyan politika faizi tahmini yüzde 34,25 seviyesinde oluştu. Beklenti aralığı ise yüzde 30 ila yüzde 40 bandında. Aynı yılın sonunda tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 30 olurken, 2026 yılı için bu oran yüzde 20,25 olarak açıklandı. Faiz değişikliği beklemeyen katılımcıların çoğunluğu, indirimlerin haziran ayından itibaren başlayacağını öngörüyor. “2025’in kalanında kaç faiz indirimi yapılır?” sorusuna ise katılımcıların büyük kısmı 5 yanıtını verdi.

Tacirler Yatırım’dan faiz kompozisyonuna dair değerlendirme

Tacirler Yatırım, 17 Nisan’da yapılacak toplantıda Merkez Bankası’nın faiz koridorunu güncelleyebileceğini belirtti. Açıklamada, alt bandın yüzde 44,5’e, politika faizinin yüzde 46’ya ve üst bandın yüzde 47,5’e çıkarılmasının gündemde olabileceği ifade edildi. Böyle bir adımın, efektif faiz oranında teknik bir değişiklik yaratmadan sıkılaştırma sinyali vereceği vurgulandı.

Yabancı kurumlar da artış beklentisi içinde

SEB Research, politika faizinin sabit kalacağı ancak dolaylı sıkılaştırmanın süreceği görüşünü paylaştı. Kurum, yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 32, 2025 enflasyon beklentisini ise yüzde 35 olarak güncelledi. SEB’e göre, TCMB’nin rezerv kaybı sürdürülebilir değil ve TL’nin yıl sonunda dolar karşısında 45 seviyesine zayıflayabileceği öngörülüyor.

Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi uluslararası kurumlar da sürpriz bir faiz artışı olasılığına dikkat çekti. Goldman Sachs, PPK toplantısında 350 baz puanlık bir faiz artışı beklediğini duyurdu.

Merkez Bankası döviz rezervlerindeki kayıpla gündemde

Bürümcekçi Araştırma’nın hesaplamalarına göre, 19 Mart’tan itibaren Merkez Bankası’nın döviz satışları 43 milyar dolara ulaştı. Swap hariç net uluslararası rezervler ise 20 milyar doların altına geriledi. HSBC Portföy, net döviz rezervlerinin 14 milyar dolara kadar düştüğünü belirtti.

Enflasyon beklentilerinde artış gözlendi

TCMB’nin nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 28’den yüzde 30’a, 2026 beklentisi ise yüzde 19,1’den yüzde 20,3’e yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,6, 24 ay sonrası ise yüzde 17,7 olarak belirlendi. Katılımcılar, 1 haftalık repo faizinin önümüzdeki 12 ay içinde ortalama yüzde 29,4 seviyesine ulaşacağını öngördü. Bu da toplamda 1310 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisine işaret ediyor. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi ise 43,6’ya çıktı.