Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara’da düzenlenen Türkiye Çimse-İş Sendikası’nın 22. Olağan Genel Kurulu’na katılarak ekonomi ve istihdam verileri hakkında açıklamalarda bulundu. Programa, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve birçok sendika temsilcisi de katılım sağladı.

Bakan Işıkhan, sendikaların demokrasideki önemine vurgu yaparak, “Alın teriyle, emeğiyle bu ülkenin geleceğini inşa eden her bir vatandaşımızın hakkını korumak bizim temel sorumluluğumuzdur” dedi.

Çimento üretiminde yükseliş devam ediyor

Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden biri olan çimento üretimi hakkında da bilgi veren Işıkhan, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde çimento üretiminde geçen yıla kıyasla yüzde 5,4’lük bir artış yaşandığını belirtti. Aynı dönemde üretilen çimentonun yüzde 15,4’ü ihraç edildi. Küresel verilere de değinen Işıkhan, “Son on yılda, dünya çimento üretimi yıllık ortalama 4,1 milyar ton seviyesinde gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

İşsizlik oranı tek hanede kaldı, istihdam arttı

İstihdam verilerini de paylaşan Bakan Işıkhan, işsizlik oranının 20 aydır tek hanede seyretmeye devam ettiğini belirtti. 2024 yılı Aralık ayında işsizlik oranının önceki aya göre 0,1 puan, önceki yıla göre ise 0,3 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesine gerilediğini açıkladı.

Öte yandan, istihdam edilen kişi sayısının geçen yıla göre 428 bin kişi artarak 32 milyon 718 bine ulaştığını, istihdam oranının ise yüzde 49,5 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bakan Işıkhan, "Enflasyonu düşürmeye yönelik dezenflasyon politikalarının uygulandığı bir dönemde bu başarılı verileri yakalamak oldukça önemli” dedi.

İŞKUR Gençlik Programı ile öğrencilere kazanç fırsatı

İŞKUR’un gençlere yönelik sunduğu yeni fırsatlara değinen Bakan Işıkhan, “İŞKUR Gençlik Programı, gençlerimizin eğitim hayatları devam ederken hem tecrübe kazanmalarına hem de gelir elde etmelerine imkan tanıyor” dedi.

Bu program kapsamında öğrenciler, kendi kampüslerinde araştırma-geliştirme, spor faaliyetleri, laboratuvar çalışmaları, tarihi ve kültürel etkinlikler, sürdürülebilir çevre projeleri gibi alanlarda görev alarak deneyim kazanıyor ve aylık 15 bin TL’ye kadar gelir elde edebiliyor.

Bakan Işıkhan, bu adımların Türkiye’nin geleceği için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, gençlerin iş hayatına daha donanımlı şekilde hazırlanmasının ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti.