Temmuz ayında zirve yaptıktan sonra sert düşüş yaşayan BIST 100 Endeksi, 10.200 puan seviyesindeki direnci aşmakta zorlanırken, yabancı yatırımcıların ilgisi yeniden hareketlenmeye başladı. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, yurtdışında yerleşik yatırımcılar iki hafta üst üste hisse senedi piyasasında net alıcı konumunda yer aldı.
31 Ocak haftasında 89 milyon dolarlık net hisse alımı yapan yabancılar, 24 Ocak haftasında ise 345 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Böylece toplamda son iki haftadaki net giriş 434 milyon dolara ulaştı. Bu hareket, 20 Eylül’den bu yana ilk kez yabancı yatırımcıların üst üste iki hafta net alıcı konumunda olduğu bir döneme işaret ediyor.
Tahvil Piyasasında Yabancı Etkisi Devam Ediyor
Hisse senedi piyasasında yaşanan bu hareketliliğin yanı sıra, yabancı yatırımcıların devlet tahvillerine yönelik ilgisi de dikkat çekiyor. 2024 yılı başından itibaren yabancı yatırımcıların hisse senedindeki net alımları 197,5 milyon dolar olurken, Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) bu rakam 1 milyar 587 milyon dolara ulaştı.
Geçtiğimiz yılın tamamında yabancılar hisse senetlerinde 2 milyar 696 milyon dolarlık net satış yaparken, tahvil piyasasında 16 milyar 87 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Böylece 2023 başından bu yana tahvil piyasasında yapılan toplam net alımlar 20 milyar dolara yaklaştı.
Yerli Yatırımcılar Sabit Getiriye Yöneliyor
Yurt içinde yerleşik yatırımcıların ise borsa yerine sabit getirili enstrümanlara yönelmeyi tercih ettiği gözleniyor. Yüksek faiz ortamında mevduat ve tahvil gibi araçlar daha cazip hale gelirken, Borsa İstanbul’da bireysel yatırımcı ilgisinin bir miktar azaldığı belirtiliyor.
Önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcıların borsa ve tahvil piyasalarındaki eğilimi, piyasanın yönü açısından kritik olacak. Yabancı girişlerinin devam etmesi durumunda, BIST 100 Endeksi'nin 10.200 puanlık direnci aşma olasılığı artabilir.