Dünya gazetesi yazarı Ufuk Korcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen soruşturmanın piyasalara etkilerini bugünkü köşe yazısında değerlendirdi. Korcan’a göre, son iki haftadır süren pozitif hava, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da dahil olduğu operasyon sonrası yerini “kusursuz fırtına”ya bıraktı.

Borsa İstanbul'da yaşanan sert satışlar, 3 günde BIST 100 endeksinin yüzde 17 düşmesine yol açtı. Söz konusu süreçte, işlem gören şirketlerin piyasa değeri yaklaşık 59,2 milyar dolar eriyerek 328 milyar dolardan 268,8 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası’ndan kur müdahalesi

Korcan, operasyonların başladığı çarşamba günü doların 41,50 TL’yi aşmasının ardından Merkez Bankası’nın döviz piyasasına müdahale ettiğini ve 3 gün içinde yaklaşık 26 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdiğini yazdı. Aynı dönemde döviz talebini sınırlamak amacıyla ara toplantı yapan Merkez Bankası, gecelik faizleri 2 puan artırdı. Ancak politika faizi olan bir haftalık repo oranında değişiklik yapılmadı.

Siyasi gerilim ve ekonomik belirsizlik iç içe

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının piyasalar üzerindeki etkisinin yeni haftada da süreceği tahmin ediliyor. Korcan, artan siyasi tansiyonun ve sert fiyat dalgalanmalarının, enflasyonla mücadele süreci üzerindeki belirsizlikleri daha da artırdığına dikkat çekti. Kurdaki ani sıçrama ve faiz artışı, Merkez Bankası’nın yıl içindeki olası faiz indirimi beklentilerini zayıflatmış durumda.

Kritik destek seviyeleri aşıldı

Borsa İstanbul’da teknik olarak önemli kabul edilen destek seviyelerinin de kırıldığına işaret eden Korcan, 10.200 ve 9.200 puan sınırlarının altına inilmesinin ardından yeni destek bölgelerinin 8.500–8.600 puan aralığı olduğunu vurguladı. Analistlere göre, bu seviyeler test edilirse piyasada yeni bir denge oluşması beklenebilir.

Hazine ve Merkez'den güven arayışı toplantısı

Yaşanan gelişmelerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bankacılarla bir araya geldi. Toplantıların ana gündem maddesi; Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve yatırımcı güvenini sarsan siyasi gelişmeler oldu.

Geçmiş düşüşlerle kıyaslama

Korcan, Borsa İstanbul’un son düşüşünü tarihsel verilerle karşılaştırarak, 2008 küresel finans krizinde yüzde 65’lik bir kayıp yaşandığını hatırlattı. 2019 sonrası dönemde dört kez yüzde 35 düzeyinde düşüş gözlenirken, son 3 günde yaşanan yüzde 17’lik kaybın bu serinin en yenisi olduğunu belirtti.

“Paniksiz yatırımcı uzun vadede kazançlı çıkar”

Yazının sonunda yatırımcılara moral veren Korcan, geçmişte yaşanan büyük düşüşlerin belirli bir süre sonra telafi edildiğini hatırlatarak, kısa vadeli dalgalanmalarda panik yapmayan, kredi kullanmadan yatırım yapanların orta ve uzun vadede yeniden kazanç sağlayabileceğini ifade etti.