ABD Başkanı Donald Trump’ın, başlıca ticaret ortaklarına beklenenden daha sert gümrük tarifeleri getireceğini açıklamasının ardından küresel piyasalarda dalgalanma yaşandı. Dolar perşembe günü değer kaybederken, euro istikrarını büyük ölçüde korudu. Yatırımcılar, risk algısının artmasıyla birlikte Japon yeni ve İsviçre frangı gibi güvenli liman para birimlerine yöneldi.

Trump’ın son adımı, daha önce uygulamaya konulan çelik, alüminyum ve otomobil tarifelerine ek olarak Çin menşeli tüm ürünleri kapsayan geniş kapsamlı yeni vergiler içeriyor. Bu gelişme, küresel ticaret gerilimlerini artırarak ekonomik büyüme üzerindeki baskıyı da beraberinde getirdi.

Piyasalarda riskten kaçınma eğilimi güçlendi

Capital.com’un kıdemli piyasa analisti Kyle Rodda, yatırımcıların riskten kaçınma moduna geçtiğini belirterek, "Küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı beklentisi fiyatlamalara yansıyor" dedi. Rodda, önümüzdeki süreçte piyasalarda, tarifelerin yeniden müzakere edilip edilemeyeceği ve olası yeni kısıtlamaların değerlendirilmesinin gündeme gelebileceğini aktardı.

Riskli para birimlerinde düşüş, güvenli limanlara yönelim

Açıklanan yeni tarifelerin ardından Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarında kayıplar yaşandı. Avustralya doları yüzde 0,5 düşüşle 0,6268 dolara, Yeni Zelanda doları ise yüzde 0,26 gerileyerek 0,5730 dolara çekildi. Aynı dönemde Japon yeni ve İsviçre frangı güç kazandı. Yen, dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değerlenerek 147,99 seviyesine çıkarken, İsviçre frangı 0,8787 seviyesine ulaştı.

Saxo Bank’ın baş makro stratejisti John Hardy, Japon yeninin "güvenli liman ticaretinin başlıca tercihi" olduğunu belirterek, kısa vadeli ABD Hazine tahvillerinin de bu kapsamda değerlendirilebileceğini ifade etti.

Euro ve sterlin toparlandı

Euro, tarife duyurusu sonrası Asya piyasalarında yüzde 0,43 artışla 1,0875 dolara yükseldi. İngiliz sterlini de yüzde 0,28 değer kazanarak 1,3047 dolara ulaştı. National Australia Bank’tan kıdemli döviz stratejisti Rodrigo Catril, Avrupa’nın misilleme yerine ekonomik destekleyici adımlara yönelmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Gelişmekte olan para birimleri zayıfladı

Trump’ın açıklamaları Çin yuanı üzerinde de etkili oldu. Denizaşırı yuan bir ayın en düşük seviyesine gerilerken, Meksika pesosu dolar karşısında yüzde 0,25 düşerek 20,2520 seviyesine indi.

Fed’den faiz indirimi beklentisi arttı

Tarifelerin piyasaları olumsuz etkilemesinin ardından yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2025 yılı içinde üçten fazla faiz indirimi yapabileceği ihtimalini fiyatlamaya başladı. Yıl sonuna kadar dördüncü bir faiz indiriminin de mümkün olabileceği öngörülüyor.