Türkiye’de son aylarda yapılan araştırmalar, bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcılarının 1 Temmuz itibarıyla başlayan kısmi ödeme uygulaması kapsamında çektikleri birikimlerin yüzde 92’sini konut alımına yönlendirdiğini ortaya koyuyor. Bunun yanında, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve banka mevduatlarından çekilen büyük meblağların da konut yatırımı için kullanıldığı görülüyor.

BES ve KKM ödemeleri konuta kaydı

Temmuz ayında devreye giren BES kısmi ödeme uygulaması, katılımcıların birikimlerinden önemli ölçüde para çekerek konut yatırımı yapmalarına olanak sağladı. Yapılan araştırmalar, BES katılımcılarının çektikleri fonların yüzde 92’sini konut alımı için harcadığını gösteriyor. Bunun yanı sıra, KKM hesaplarından yapılan çıkışlar da dikkati çekiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM hesap bakiyesi, son haftalarda yüzde 4 oranında düşüşle 1,4 trilyon TL’ye geriledi ve buradan elde edilen birikimlerin de büyük kısmı konut sektörüne aktarıldı.

Yastıkaltı altınlar da konut yatırımına dönüyor

Konut sektörüne olan ilginin artmasında yastıkaltı olarak adlandırılan altın birikimlerinin satışa sunulması da etkili oluyor. Altınlarını satarak gayrimenkul yatırımı yapan birçok yatırımcı, konut sektörüne yönelmiş durumda. Sektör temsilcileri, bu hareketin arkasında ev sahibi olma arzusunun yanı sıra fiyatların artacağı beklentisi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkânları sunan inşaat firmalarının da süreci desteklediği ifade ediliyor.

Konut sektörü 2025’e umutla bakıyor

Sektör temsilcileri, konut fiyatlarının son yılların en düşük seviyelerinde olmasının yatırımcılar için büyük bir fırsat sunduğunu ve 2025 yılında da bu eğilimin devam edeceğini öngörüyor. Özellikle banka mevduatlarının cazibesini yitirmesiyle birlikte, 2025 yılında konut fiyatlarında kısmi bir artış yaşanabileceği belirtiliyor. Bu beklentiler, yatırımcıların konut alımlarını hızlandırmasına yol açıyor.

Kiralar düşme eğiliminde

Son dönemde kira fiyatlarında da bir dengeleme eğilimi gözleniyor. Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye genelinde kira fiyatlarının yıllık artış oranı yüzde 45,2’ye geriledi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde de kira fiyatlarındaki artış hızı düşüş gösteriyor. Bu gelişmeler, kiralık konut piyasasında dengelenme sinyalleri olarak yorumlanıyor.

Editör: Halit Alptekin