İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen binalarda kiraların yüzde 100 ila 400 oranında artması, mahalle esnafını büyük bir çıkmaza soktu. Bakkal, manav, terzi gibi esnaf, artan maliyetler ve yüksek kiralar nedeniyle işlerini sürdürmekte zorlanıyor.

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, esnafın yeni dükkân bulamama sıkıntısına dikkat çekerek, "Yüksek kiralara taşınanlar maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor. İş yerine uygun dükkân bulamayanlar ise kepenk kapatıyor. Çözüm olarak mini sanayi siteleri kurulmalı" dedi.

Kiralarda yüzde 400 artış

İSTESOB verilerine göre, İstanbul’da yaklaşık 270 bin esnaf ve sanatkâr faaliyet gösteriyor. Bu işyerlerinin yüzde 80’i sokak aralarında yer alırken, kentsel dönüşüm sonrası yenilenen binalarda kiralar, semtine göre yüzde 100 ila 400 arasında arttı. En yüksek kira artışlarının Bağdat Caddesi, Karaköy, İstiklal Caddesi ve Başakşehir Gölet Parkı bölgesinde yaşandığı kaydedildi.

Esnaf kepenk kapatıyor

Kentsel dönüşüm nedeniyle dükkânını boşaltmak zorunda kalan bakkal Ercan Aslan, "27 yıldır aynı yerdeydim. Müşterilerimi kaybetmemek için eski dükkânımın yakınına 4 katı kiraya taşındım" dedi.
Marangoz Yavuz Karamürsel ise, "34 yıl boyunca aynı dükkânda çalıştım. Şimdi müşterilerimden uzak, 45 bin TL kira ödediğim bir yere geçtim" ifadelerini kullandı.

Elektrikçi Ersan Kubal, "Yeni yere yüzde 100 zamlı taşındım ama burası için de kentsel dönüşüm kararı çıkacak" derken, bir lastikçi ise aynı semtte uygun kira bulamayınca mesleğini bıraktığını söyledi.

Mahalle esnafı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kentsel dönüşümle artan kira maliyetleri, mahallelerin sembolü olan küçük esnafın birer birer kepenk kapatmasına neden oluyor. İSTESOB Başkanı Yılmaz, "Mahallelerimizin ışığı sönmesin. Sokaklarımızın yediemini esnafımızı koruyalım" çağrısında bulunarak acil çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Halit Alptekin