Kaşıkçı cinayeti sonrası gerilen Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri, bugünlerde ikinci baharını yaşıyor. Ticari ve siyasi ilişkilerin yeniden canlanması, Türk şirketleri için büyük fırsatların kapısını araladı.

İhracatta rekor artış

2018’deki Kaşıkçı krizinin ardından Suudi Arabistan’a ihracat, 2021’de 265 bin dolara kadar düşmüştü. Ancak 2022’de Erdoğan ve Veliaht Prens bin Selman arasındaki görüşmelerle buzlar eridi. TÜİK verilerine göre, 2024 Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı 2,9 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.

Türk ürünlerine olan ilgi artarken, mobilya, makine ve müteahhitlik sektörleri öne çıktı. AKAMİB Başkan Yardımcısı Bülent Aymen, “Mobilya ihracatımızı her ay %80 artırıyoruz. Suudi Arabistan, Türk ürünlerine yoğun ilgi gösteriyor” dedi.

Türk müteahhitlere 10 milyar dolarlık proje

Suudi Arabistan, 1 trilyon dolarlık “Vizyon 2030” planıyla Türk müteahhitler için önemli fırsatlar sunuyor. 2024’te Türk şirketler, Suudi Arabistan’da 2,3 milyar dolarlık proje üstlendi. Önümüzdeki yıllarda Türk firmalarının projelerde 20 milyar dolarlık pay alması öngörülüyor.

Mega projelerde Türk imzası

IC İçtaş İnşaat, Riyad çevre yolundaki 500 milyon dolarlık köprü projesini üstlenirken, Limak Holding Suudi Arabistan’daki turizm projelerinde 1,5 milyar dolarlık iş aldı. Suudi Arabistan’da aktif 200 Türk şirketi, inşaat, enerji, sağlık ve turizm gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.

Enerji iş birliği gündemde

Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Haşim Süngü, enerji iş birliğinin stratejik önemine dikkat çekerek, “Suudi Arabistan’ın petrol ve doğalgaz tecrübesi ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji uzmanlığı birleşerek güçlü projeler oluşturabilir” dedi.

Planlı adımlar gerekiyor

Uzmanlar, Suudi Arabistan pazarındaki büyük rekabetin altını çiziyor. Dr. Eyüp Vural Aydın, Türkiye’nin bu pazardan daha fazla pay alabilmesi için stratejik bir plana ihtiyaç olduğunu belirtti:
“Çin, Suudi Arabistan ile 50 milyar dolarlık yatırım anlaşması yaptı. Türkiye’nin de benzer adımlarla pozisyonunu güçlendirmesi gerekiyor.”

Editör: Merve Öney