Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Avrupa’nın en büyük teknoloji ve startup etkinliklerinden biri olan Slush 2024’te açıklamalarda bulundu. Çakar, NATO işbirliği çerçevesinde Türkiye ile Finlandiya arasındaki ilişkilerin 2024 itibarıyla tarihinin en iyi seviyesine ulaştığını ifade etti.

Savunma sanayii ve NATO işbirliği derinleşiyor

Finlandiya ile savunma sanayiinde işbirliğinin artacağını belirten Çakar, “İki ülkenin NATO çerçevesindeki sorumlulukları, ortak projelerde daha yakın çalışmayı mümkün kılıyor. Bu, her iki ülkenin de menfaatine olacak” dedi. Çakar, Finlandiya’nın Türkiye’nin güneyden, Türkiye’nin ise Finlandiya’nın kuzeyden NATO’nun kanat ülkeleri olarak stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ticaret hacmi 2 milyar avroyu geçebilir

Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticaret hacmi 2023’te 2,1 milyar avroya ulaştı. 2024 yılı için benzer bir rakamın yakalanacağını öngören Çakar, “Ticaret ilişkilerimiz yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji ve dijitalleşme gibi alanlarda büyük fırsatlar sunuyor” dedi. Çakar ayrıca, Türkiye Ticaret Bakanı’nın Şubat 2025’te Finlandiya’yı ziyaret edeceğini belirtti.

Türk girişimciler Slush 2024’te fark yarattı

Slush 2024 etkinliğinde Türkiye’den yaklaşık 400 kişinin yer aldığını belirten Büyükelçi Çakar, “Bu katılımın yüksek olmasında devlet destekleri ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin katkıları önemli rol oynadı. Finlandiya, Türk girişimciler için dünya pazarlarına açılan bir kapı niteliğinde” dedi.

Üçüncü ülkelerde işbirliği ve Ukrayna’nın yeniden inşası

Çakar, Finlandiya ve Türkiye’nin Afrika ve Orta Asya’daki projelerde işbirliğini artırabileceğini ifade etti. Ukrayna’nın yeniden inşasında da Türk ve Finlandiyalı inşaat firmalarının ortak hareket edebileceğini belirtti.

“Finler ve Türkler birbirine yakın halklar”

Türkiye ile Finlandiya arasındaki ilişkilerin 1924’te başladığını hatırlatan Çakar, iki halkın birbirine yakın olduğunu ve bu ilişkilerin hem resmi makamlar hem de halk düzeyinde derinleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Halit Alptekin