SAVUNMA

Türkiye, NATO müttefikine gemi ihraç ediyor!

Türkiye, AB ve NATO üyesi Portekiz'e iki lojistik destek gemisi ihraç ederek askeri gemi ihracatında bir ilke imza attı.

Abone Ol

Türkiye, Portekiz Deniz Kuvvetleri için tasarlayıp inşa edeceği iki Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi ile askeri ihracatta bir ilke imza attı. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ana yükleniciliğinde geliştirilecek gemiler, Türkiye'nin bir Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkeye yaptığı ilk askeri gemi ihracatı olarak tarihe geçti.

İmza töreni, Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlendi. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Henrique Gouveia e Melo, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve Türkiye'nin Portekiz Büyükelçisi Haldun Koç gibi üst düzey isimler katıldı.

Türkiye'nin Savunma Sanayii Gücü
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, projenin yalnızca bir platform tedariği değil, stratejik bir iş birliğin başlangıcı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin savunma sanayiinde dünya çapında rekabetçi bir konuma ulaştığını belirten Görgün, 15 milyar dolarlık sektör cirosu ve 2,5 milyar doları aşan AR-GE harcaması ile önemli projelere imza atıldığını ifade etti.

Portekiz'in Modernizasyon Adımı
Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Henrique Gouveia e Melo, Türkiye'nin askeri endüstriyel gücüne dikkat çekerek, iş birliğinin denizcilik ve insansız sistemler gibi farklı alanlarda genişletilebileceğini söyledi. Bu projeyle Portekiz'in deniz güvenliği ve operasyonel kabiliyetlerinin artması hedefleniyor.

Lojistik Destek Gemilerinin Özellikleri
137 metre uzunluğa ve 11 bin ton deplasmana sahip olan gemiler, 90 gün boyunca kesintisiz görev yapabilecek. Çok yönlü görev fonksiyonlarına sahip bu gemiler; insani yardım, arama-kurtarma ve askeri harekâtlar gibi birçok alanda hizmet verebilecek şekilde tasarlandı. Yüksek kargo kapasitesi, modern haberleşme sistemleri ve ileri savunma teknolojileriyle donatılacak gemiler, Portekiz'in operasyonel gücünü artırmayı hedefliyor.