Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin e-ihracat hacmini artırmak ve ekonomiye katkısını güçlendirmek amacıyla 2025 yılı hedefini 8 milyar dolar olarak açıkladı.

E-ihracatın payı artıyor

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, e-ihracatın toplam ihracattaki payının her geçen yıl arttığı belirtildi. 2022’de 2,2 milyar dolar (yüzde 0,90), 2023’te 5 milyar dolar (yüzde 2,12), 2024’te ise 6,4 milyar dolar (yüzde 2,6) seviyesine ulaştığı ifade edildi. 2025 yılı hedefi ise 8 milyar dolar olarak belirlendi.

E-ihracat destekleri ve hedef ülkeler

Bakanlık, bugüne kadar 320 milyon liralık destek sağlandığını duyurdu. 207 şirket, 2 pazar yeri, 6 perakende e-ticaret sitesi ve 9 e-ihracat konsorsiyumu bu destek paketinden faydalandı.

E-ihracatın büyümesi için yeni teşvikler ve destekler de hayata geçirildi:

  • İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Nijerya ve Suudi Arabistan, hedef ülkeler listesine eklendi ve bu pazarlara yönelik destekler yüzde 20 artırıldı.
  • Çin’e yönelik pazar yeri komisyon desteği sağlanarak, bu pazarda faaliyet gösteren firmaların rekabet gücü artırıldı.
  • ABD ve Kanada’daki e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteren otomotiv yedek parça ve kişiselleştirilmiş ürün üreticileri için komisyon giderleri destek kapsamına alındı.

E-ihracat yol haritası ve dijital destekler

Ticaret Bakanlığı, firmaların e-ihracat stratejilerini belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla E-Kolay İhracat Platformu’nu kurdu. Çin, Rusya ve Latin Amerika’da faaliyet gösteren 18 farklı pazar yeri ve 5 büyük sosyal medya/arama motoru reklam platformuna yönelik kılavuzlar yayımlandı.

Küresel e-ihracat zirveleri devam edecek

Bakanlık, firmaların küresel pazarlarda iş ortaklıkları kurmalarına destek olmak için 2024’te Çin ve Hindistan’da düzenlenen e-ihracat heyetlerinin, 2025’te Brezilya, Endonezya, Japonya ve diğer ülkelerde de gerçekleştirileceğini duyurdu.

Ayrıca, İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi, 2025 yılında da düzenlenecek. Geçtiğimiz yıl 30’dan fazla küresel pazar yeri ile Türk firmalarını bir araya getiren zirvenin, Türkiye’nin küresel e-ticaret ekosisteminde daha güçlü bir oyuncu olmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

2028 hedefi: E-ihracatın payı yüzde 10

Bakanlık, Türkiye’nin küresel e-ihracatta önemli bir oyuncu olması için çalışmalara devam edeceğini belirterek, 2028 yılı itibarıyla e-ihracatın genel ihracat içindeki payının yüzde 10’a yükselmesini hedeflediğini duyurdu.

Editör: Merve Öney