ABD ve Kolombiya, Pazar günü göçmen krizinde anlaşmaya vararak ticaret savaşının eşiğinden döndü. Kolombiya, ABD’den sınır dışı edilen göçmenlerin askeri uçaklarla kabul edileceğini taahhüt etti. Bu adım, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri ve yaptırımlarla Kolombiya’yı cezalandırma tehdidini geri çekmesini sağladı.
Beyaz Saray’dan uzlaşı açıklaması
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kolombiya hükümetinin sınır dışı edilen Kolombiyalı göçmenlerin dönüşünü kısıtlama olmaksızın kabul etmeyi kabul ettiği belirtildi. Açıklamada, "Kolombiya bu anlaşmaya uyduğu sürece, ticari yaptırımlar uygulanmayacaktır" denildi.
Yaptırım tehdidi rafa kalktı
Taslak yaptırımlar arasında Kolombiya mallarına yüzde 25’ten başlayarak yüzde 50’ye çıkacak gümrük vergileri, Kolombiya hükümet yetkililerine seyahat yasağı ve vize iptalleri yer alıyordu. Bu yaptırımların uygulanması şimdilik durdurulmuş durumda.
Kolombiya’dan hızlı adım
Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, "ABD ile yaşanan çıkmazı aştık" diyerek, ülkesinin sınır dışı uçuşlarını karşılamaya hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca Kolombiya’nın, göçmenlerin onurlu bir şekilde dönüşünü sağlamak için başkanlık uçağını devreye sokacağı bildirildi.
Ticaret ilişkileri tehdit altındaydı
ABD, Kolombiya’nın en büyük ticaret ortağı durumundayken, Kolombiya da ABD’nin Latin Amerika’daki üçüncü büyük ticaret ortağı. Uzlaşma sayesinde her iki taraf da ekonomik zarar görmekten kurtuldu.
Göç politikaları ve bölgesel etkiler
Trump yönetimi, yasadışı göçle mücadele kapsamında sert adımlar atarken, Kolombiya’nın yanı sıra Meksika da ABD askeri uçuşlarına izin vermemişti. Trump, sınır güvenliği ve fentanil trafiğini durdurma amacıyla Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25 vergi getirmeyi düşündüğünü açıklamıştı.