Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) çalışanları tarafından kaleme alınan “Merkez'in Güncesi” blogunda yayımlanan yeni analiz, Ramazan ayının 2025 yılı enflasyonuna etkisini mercek altına aldı. Rapora göre, Ramazan ayı döneminde gıda fiyatlarındaki artışın manşet enflasyona yaklaşık 0,5 puanlık doğrudan etkisi oldu.
Analizde, özellikle et, tavuk ve yumurta gibi temel gıda ürünlerinde Ramazan ayı öncesinde başlayan fiyat artış eğiliminin ay boyunca hızlandığı ve ardından görece ılımlı bir seyre girdiği ifade edildi.
Şubat ve Mart aylarında gıda enflasyonu yükseldi
TCMB uzmanlarının değerlendirmesine göre, Ramazan ayının denk geldiği şubat ve mart aylarında işlenmemiş gıda enflasyonu, sırasıyla 1,16 ve 3,53 puan artış gösterdi. Aynı dönemde gıda ve alkolsüz içecekler grubu enflasyonu da sırasıyla 0,75 ve 1,09 puan artışla dikkat çekti.
Analizde, “İncelenen tüm ürünlerde Ramazan ayına bağlı fiyat artışlarının kalıcı hale gelme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Et ve tavuk fiyatlarında ivmelenme, yumurtada dalgalanma
Verilere göre, Ramazan ayı öncesinde başlayan et ve tavuk eti fiyatlarındaki yükseliş, ay boyunca belirgin şekilde hız kazandı. Ramazan sonrasında ise bu ürünlerin fiyatlarında görece ılımlı bir seyir izlendi. Yumurta fiyatları ise Ramazan döneminde yükselirken, sonrasında düşüş gösterdi.
Bu gelişmeler, özellikle Ramazan aylarının gıda fiyatları üzerinde hem dönemsel hem de kalıcı etkiler yarattığını ortaya koydu.
Fiyat istikrarı açısından dikkatle izlenmeli
TCMB tarafından yayımlanan analiz, Ramazan ayının fiyat istikrarı açısından kritik rol oynayan gıda fiyatları üzerindeki etkisinin, para politikası kararları açısından da dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Gıda fiyatlarındaki bu tür dönemsel dalgalanmaların, enflasyon beklentilerinin yönetimi açısından da önem taşıdığı ifade edildi.