Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de faaliyet izni olmadan hizmet sunmaya devam eden 50’den fazla kripto para borsasına erişim engeli getirdi. SPK, yayımladığı haftalık bültende, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ve yurt dışı kaldıraçlı işlem gerçekleştiren platformların tespit edildiğini duyurdu. Bu doğrultuda 108 internet sitesine erişim engeli getirildi.
Türkiye’de kripto varlıklar için yasal çerçeve temmuzda oluşturuldu
SPK’ye, temmuz ayında yürürlüğe giren "Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile kripto varlık piyasalarını düzenleme yetkisi verilmişti. Bu düzenlemeye göre, Türkiye'de iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması veya doğrudan Türkiye’deki kişilere tanıtım yapılması gibi faaliyetler, ülke içinde hizmet olarak kabul ediliyor.
Kanun kapsamında, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı kripto para platformlarına 3 aylık bir geçiş süreci tanınmıştı. Ancak, yurt dışı merkezli bazı platformların Türkçe dil desteğiyle reklam ve tanıtım faaliyetlerine devam ettiği tespit edildi.
Yatırımcıların korunması hedefleniyor
Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, SPK’nın erişim engeli kararının yatırımcıları koruma amacı taşıdığını belirtti. Mercan, "Bu kararlar, kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf hale gelmesi için önemli bir adım" dedi. Mevzuat çalışmalarının tamamlanmasıyla sektördeki lisanssız platformların faaliyetlerini durdurmasının beklendiğini ifade etti.
77 şirket faaliyet beyanında bulundu
SPK verilerine göre, Türkiye'de faaliyet gösterdiğini beyan eden 77 kripto varlık hizmet sağlayıcısı bulunuyor. Bununla birlikte, faaliyetine devam etmeyeceğini belirten 14 şirket ve başvuruları işlemden kaldırılan 64 şirket de listede yer alıyor.
SPK, bir şirketin "faaliyette bulunanlar" listesinde yer almasının, yetkilendirme anlamına gelmediğini ve ikincil mevzuat yürürlüğe girdikten sonra ek başvuru yapılması gerektiğini bildirdi.