Dünyanın en büyük petrol üreticilerinin ittifakı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), küresel ekonominin henüz sadece yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlarla dönemeyeceği görüşünde. OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, enerji geçişi hızının gerçekçi olmadığını belirterek, gerekli yatırımların hızının incelendiğinde küresel ekonominin sadece yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlarla dönmeyeceğini söyledi. Al Ghais, OPEC’in internet sitesinde yayınlanan makalesinde, politika yapıcılar, piyasa izleyicileri ve enerji geçişinin savunucularının net sıfır senaryolarında gerekli yatırımların ve kritik mineral tedariğinin fizibilitesini gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Kritik mineraller ve fosil yakıtların önemi

Kritik minerallerin çıkarıldığı madencilik projelerinde ilk keşiften üretime kadar geçen sürenin uzun olduğunu ifade eden Al Ghais, bu projelerin aşırı enerji yoğun olduğunu ve hidrokarbonlarla gerçekleştirildiğini vurguladı. Kömür ve doğalgazın, batarya üretiminde kullanılan hammaddelerin rafine sürecinde kritik enerji kaynakları olduğunu belirtti. Ayrıca, petrol bazlı ürünlerin ekskavatör, buldozer ve kamyon gibi araçların çalıştırılmasında kullanıldığını ekledi. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlarda da petrol ürünleri ve diğer fosil yakıtlar kullanılıyor.

Enerji geçişine yapılan yatırımlar ve sonuçları

OPEC Genel Sekreteri’nin verdiği bilgilere göre, son 20 yılda dünyada enerji geçişine 9,5 trilyon dolar yatırım yapıldı. Ancak rüzgar ve güneş enerjisi hala dünyanın enerji tüketiminin yüzde 4'üne yakınını oluşturuyor.

Elektrikli araçların küresel penetrasyonu ise yüzde 2 ila 3 arasında değişiyor. Al Ghais, geçen ay da petrol talebinin yakın bir tarihte zirveye ulaşmayacağını belirterek, Uluslararası Enerji Ajansı'nın küresel petrol talebinin 2030'dan önce zirve yapacağı öngörüsüne katılmadığını ve bu tahmini "tehlikeli" olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği'nin yenilenebilir enerji hamlesi

OPEC’in açıklamalarına rağmen, Avrupa Birliği yenilenebilir enerji üretiminde yeni bir rekor kaydetti. AB’nin enerji sektörü kurumu Eurelectric verilerine göre, 2024 yılının başından bu yana sıfır emisyonlu elektrik üretiminin yüzde 74’ü yenilenebilir ve nükleer kaynaklardan elde edildi. Bu tarihi bir rekor olarak kayıtlara geçti.

2024 yılının başından bu yana AB’nin elektrik üretiminin yüzde 50,39'u yenilenebilir enerjiden elde edildi. Birlik elektriğinin yüzde 23,5'ini ise nükleer enerjiden elde etti. Fosil yakıtlar ise birliğin elektrik üretiminin yüzde 26,1'ini oluşturdu.

Editör: Merve Öney