Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'ye ilişkin periyodik değerlendirmesini tamamladı ancak kredi notunda bir değişikliğe gitmedi.

Türkiye ekonomisi dirençli ve çeşitlendirilmiş

Moody's açıklamasında, Türkiye'nin büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomisinin yanı sıra ılımlı kamu borç yükünün ve gelişen para ile makroekonomik politikalarının kredi notlarını destekleyen unsurlar olduğu belirtildi.

Özellikle para politikasında yapılan sıkılaştırma hamlelerinin, Türk lirasına olan güveni artırdığı, ekonomiyi yeniden dengelediği, enflasyonu düşürdüğü ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği ifade edildi.

Enflasyon yıl sonunda yüzde 30'a gerileyebilir

Enflasyonun bu yıl da düşüş eğiliminde olacağına işaret eden Moody's, yıl sonunda enflasyonun yaklaşık yüzde 30 seviyesine gerilemesini bekliyor. Ayrıca, swaplar hariç merkez bankası döviz rezervlerinin pozitif düzeyde olduğu ve dış kırılganlık risklerini azalttığı vurgulandı.

Kredi notu artışı için koşullar açıklandı

Kuruluş, makroekonomik istikrarı tesis eden, enflasyonu sürekli düşüren ve ekonomiyi dolarsızlaştıran politikaların uygulanmaya devam etmesi durumunda Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceğini ifade etti.

En son 19 Temmuz 2024'te Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak "B3"ten "B1"e yükseltmiş ve görünümü "pozitif" olarak korumuştu.

Yeni değerlendirme temmuz ayında bekleniyor

Moody's'in bu yılki ilk değerlendirme tarihi 24 Ocak olarak belirlenmişti. Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının takvimlerinde belirtilen tarihler, kesin bir güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. Türkiye için bir sonraki planlı değerlendirme 25 Temmuz'da yapılacak.

Editör: Halit Alptekin