Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul'daki konut ihtiyacını sosyolojik açıdan ele alan "Konut Talebini Belirleyen Mikro Faktörler - İstanbul Örneği" başlıklı araştırmasını yayımladı.

Rapora göre, İstanbul’da yaşayan her üç kişiden biri (%34,6) gelecekte barınma sorunu yaşayacağını düşünüyor. Özellikle alt gelir gruplarında barınma endişesi daha yüksek seviyede. KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, konut sahipliği oranının 2024'te yüzde 56,1'e gerileyerek 2007’den bu yana en düşük seviyeye ulaştığını açıkladı.

"İstanbul'da kiracılar mutsuz"

Araştırmada, İstanbul halkının büyük çoğunluğunun kiracı olmaktan mutsuz olduğu ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 79,9’u kiracılığın kendileri için bir sorun oluşturduğunu ve barınma konusunda gelecekte daha büyük zorluklar yaşayacaklarını belirtti.

Kumova, ekonomik nedenlerle düşen konut talebi ve yetersiz üretimin, konut sahipliğini azalttığını ve kiracı oranını artırdığını ifade ederek, "2007’de dar gelirli her 100 kişiden 18’i kirada otururken, 2024 yılında bu oran neredeyse iki katına çıkarak yüzde 36,7’ye yükseldi" dedi.

Gençlerin önceliği değişti: Ev sahibi olmak ilk sıralarda

Araştırmaya göre, gençlerin konut sahibi olma isteği son yıllarda belirgin şekilde arttı. Beş yıl önce yapılan çalışmalarda gençlerin öncelikli hayali dünyayı gezmek olurken, bu yılki araştırmada ilk sırada yüksek gelir elde etmek, ikinci sırada ise ev sahibi olmak yer aldı.

Kumova, "Gençler uzun vadeli yatırım ve güvence arayışı içinde. 10 yıl ve daha uzun vadeli borçlanmayı göze alıyor, hatta ev almak için araçlarını satmayı bile planlıyorlar" dedi.

"Konut almak isteyenler tasarrufa hazır"

Araştırma, halkın büyük bir kısmının konut alabilmek için tasarruf yapmaya istekli olduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 72,1’i uygun ödeme koşulları sağlandığında konut almak için harcamalarını kısmaya hazır olduğunu belirtti.

Özellikle üst gelir grubundaki katılımcıların yüzde 45,7’si önümüzdeki 5 yıl içinde konut almayı planladığını ifade ederken, bu kesimde yer alanlar gelirlerinin yüzde 40’ını konut taksitlerine ayırmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Konut sektörünün gelişmesi için teşviklerin artırılması gerektiğini vurgulayan KONUTDER yetkilileri, konut kredilerinde uzun vadeli ve erişilebilir ödeme planlarının oluşturulmasının, barınma krizini hafifletmede kritik bir rol oynayacağını belirtti.