Japonya Merkez Bankası, 17 yıl içinde ikinci kez faiz artırımı gerçekleştirdi. Aynı zamanda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine dair güçlü sinyaller vermesinin ardından tüm dikkatler İngiltere Merkez Bankası'na çevrildi. Ekonomistlerin çoğu, Britanya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 16 yıllık zirvelerinden düşürmesini bekliyor. Ancak piyasalar, bu olasılığı %58 olarak değerlendiriyor. Politika yapıcıların, Britanya'da 4 Temmuz seçimleri öncesinde iki aydan uzun süredir kamuoyuna konuşmaması, belirsizlik yaratıyor.

Piyasalarda Beklenti 

Belirsizlik Avrupa varlıklarını biraz etkilerken, Asya hisseleri Wall Street'teki teknoloji odaklı toparlanmayı izleyerek yükseldi. Avrupa hisseleri sakin bir açılışa hazırlanıyor; FTSE vadeli işlemleri %0,3 yükselirken, EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri sabit kaldı. Perşembe günü ise İngiltere, Almanya ve Fransa için üretim anketleri ve avro bölgesi için işsizlik verileri açıklanacak. Bu verilerdeki herhangi bir zayıflık, Avrupa'da başka bir faiz indirimi için gerekçe oluşturabilir.

Asya Piyasalarında Hareketlilik

Asya'da yen 4,5 aylık zirvelere yükseldi ancak kısa sürede dirençle karşılaştı. Yine de merkez bankalarının daha fazla faiz artırımı beklentileri, yükseliş eğilimini bozmadı ve Nikkei %2,6 düşüş yaşadı. Çin hisseleri ise, Temmuz ayında imalat sektörünün daraldığını gösteren özel bir anketin ardından düşüşe geçti. Bu durum, ülkenin büyüme ivmesine ilişkin şüpheleri artırdı.

Teknoloji Hisselerindeki Coşku

Diğer yandan, teknoloji hisseleri büyük bir coşku içinde seyretti. Nvidia %13 artarken, Meta'nın kazanç sonuçları beklentileri aşarak hisselerini %7 yükseltti. Apple ve Amazon'un sonuçları ise günün ilerleyen saatlerinde yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Yatırımcılar, Fed'in Eylül ayında yapacağı 25 veya 50 baz puanlık faiz indiriminin, risk algısını destekleyeceğinden emin.

Editör: Halit Alptekin