Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden Beyaz Saray’a dönmesinin ardından gündeme getirdiği kapsamlı gümrük tarifelerinin, küresel ekonomik görünümde belirsizlik yarattığını ve piyasa güvenini olumsuz etkilediğini söyledi. Georgieva, buna rağmen yakın vadede küresel ölçekte bir resesyon ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

“Ciddi bir etkisi henüz görülmedi”

Reuters Next Newsmaker Forum’da konuşan Georgieva, Trump yönetiminin son dönemde uygulamaya koyduğu ya da duyurusunu yaptığı tarifelerin şu ana kadar küresel ekonomik büyüme üzerinde doğrudan ve ciddi bir etkisinin gözlemlenmediğini ifade etti. Ancak ticaret politikalarındaki ani değişikliklerin ve öngörülemezliğin yatırımcılar açısından endişe yarattığını vurguladı.

IMF, tahminlerinde sınırlı revizyona hazırlanıyor

Georgieva, Nisan ayında yayımlanması planlanan Dünya Ekonomik Görünüm (WEO) raporunda büyüme tahminlerinin bir miktar aşağı yönlü güncellenebileceğini kaydetti. “Yaklaşan bir durgunluk öngörmüyoruz, ancak mevcut tahminlerimizde sınırlı bir düzeltme söz konusu olabilir” diyen Georgieva, ekonomik aktivitede kırılganlıkların arttığına dikkat çekti.

Ocak ayında IMF, 2025 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 3,3’e yükseltmiş, bu artışın büyük ölçüde ABD için yapılan yukarı yönlü revizyondan kaynaklandığını açıklamıştı. IMF'nin ABD için büyüme tahmini o dönemde yüzde 2,7 seviyesine çekilmişti.

Tarife kararları ekonomik öngörüleri zorlaştırıyor

Trump, Ocak ayındaki göreve dönüşünün ardından Çin'den ithal edilen tüm mallara yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulamaya başladı. Ayrıca, Kanada ve Meksika’dan gelen ürünlerin büyük bölümüne yönelik yüzde 25’lik vergi tehdidinde bulundu. Bunlara ek olarak çelik, alüminyum ve otomobil ithalatına yönelik yüksek oranlı tarifeler hayata geçirildi. Trump’ın 2 Nisan’da açıklayacağını belirttiği yeni tarifeler günü ise “Kurtuluş Günü” olarak tanımlaması dikkat çekti.

Piyasalarda etkileri şimdiden hissediliyor

Söz konusu politikaların yarattığı belirsizlik ortamı, yatırımcı davranışları üzerinde doğrudan etkili oldu. Şubat ayının ortasından bu yana başlıca ABD borsa endekslerinde ortalama yüzde 10 civarında düşüş yaşandı. Özellikle dış ticarete bağımlı sektörlerde yatırımcı temkinli bir pozisyon aldı.

Georgieva, süregelen belirsizliğin ekonomik görünüm üzerindeki riskleri artırdığına dikkat çekerek, “Politikalara ilişkin netliğin sağlanması kritik. Çünkü araştırmalarımız, belirsizliğin uzun sürmesinin büyüme üzerinde olumsuz etkileri artırdığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.