Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin 10 Aralık'ta başlayacağını ve yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan bir mekanizma ile zam oranını belirleyecek.
Yılmaz, asgari ücretin alt limit belirlemek amacıyla yapıldığını ve işletmelerin bu sınırın üzerinde maaş verebileceğini vurguladı. 2023’te yüzde 100'ün üzerinde, 2024'te ise yüzde 50'ye yakın artış yapıldığını hatırlatan Yılmaz, "Tarihi bir kararla asgari ücreti vergi dışı tuttuk. Bunun sonucunda 2024'te 800 milyar TL’lik vergi harcaması öngörülüyor. Kişi başına 35 bin 505 TL katkı sağlanacak," dedi.
Yeni dönemde dengeli bir artış politikasının izleneceğini belirten Yılmaz, “Üretimin sürdürülebilirliği açısından iş dünyasının değerlendirmeleri de dikkate alınacak," ifadelerini kullandı.
En düşük emekli maaşı artışı gündemde
Yılmaz, memur ve emekliler için yıl başında yapılacak maaş artışına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Enflasyona karşı vatandaşları koruma politikasının devam ettiğini ifade eden Yılmaz, “En düşük maaşı alan emekliler için mutlaka bir çalışma yapılacaktır," dedi.
Memur ve memur emeklilerinin zam oranlarının toplu sözleşme hükümleri ile belirlendiğini, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin ise yasal düzenlemeler çerçevesinde zam alacağını vurguladı.
Yeniden değerleme oranı değerlendirilecek
Yılmaz, yeniden değerleme oranına ilişkin de açıklama yaparak, kamunun gelir ihtiyacı ve dezenflasyon politikalarının dikkate alınacağını söyledi. Bu konuda detaylı bir değerlendirme yapılarak karar alınacağını belirten Yılmaz, kamu hizmetlerinin kesintisiz devamı için mali politikaların önemine dikkat çekti.