Avrupa'nın önde gelen lüks markalarının hisseleri, Avrupa Birliği'nin Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik gümrük vergisi kararının ardından yatırımcıların misilleme beklentisiyle düşüşe geçti. Ancak analistler, Çin'in Avrupa lüks ürünlerine yönelik bir yaptırım uygulamasının düşük olasılık taşıdığını belirtiyor.

AB'nin gümrük vergisi kararı ve Çin'in olası tepkisi

AB'nin Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik gümrük vergisi uygulama kararına karşı Pekin'in nasıl bir karşılık vereceği, sektör genelinde endişe yaratıyor. Şanghay merkezli Trajectry CEO’su Patrice Nordey, Çin'in tepki vereceğini öngörse de, lüks malların hedef alınmasının olası olmadığını ifade etti. Çin’in ticari çekişmede uyguladığı yaptırımlar, daha çok AB’nin Fransa gibi ülkeleri için önemli olan brendi, domuz eti ve süt ürünleri gibi sektörlere yönelmiş durumda.

Lüks markaların hisselerinde kayıp yaşandı

Pekin'in brendi ithalatına geçici anti-damping önlemleri uygulayacağını duyurmasının ardından LVMH, Hermes, Kering, Ferragamo ve Burberry gibi Avrupa'nın önde gelen lüks markalarının hisselerinde %2 ila %6 arasında düşüş kaydedildi. Çin'in Avrupa lüks tüketim mallarına yönelik bir yaptırım uygulama ihtimali, piyasada kısa süreli dalgalanmalara neden oldu.

Çin’in iç pazarda lüks harcamaları teşvik etme politikası

Çin, kendi tüketicisinin lüks tüketim taleplerini artırarak, bu harcamaların yurt içinde kalmasını amaçlıyor. Hainan'daki gümrüksüz satış merkezi gibi girişimler, Çin’in lüks tüketim sektörüne yönelik olumlu politikasının bir göstergesi olarak görülüyor. Digital Luxury Group'un Çin danışmanlığı genel müdürü Jacques Roizen, Pekin'in lüks ürünlere vergi uygulamasının iç harcamaları azaltarak bu politikaya aykırı düşeceğini belirtiyor.

Avrupa’nın lüks mallarının Çin pazarındaki önemi

Morningstar analisti Jelena Sokolova, Çin’in küresel lüks pazarındaki payının 2023 itibarıyla %25’e ulaşmasının beklendiğini ve bu nedenle lüks markaların Çin’e dair her gelişmeye duyarlılık gösterdiğini ifade etti. Fransız brendi ihracatının %99’unu oluşturan Çin pazarı, Avrupa’nın lüks ürün tedariki açısından büyük önem taşıyor. Geçen yıl Çin’e ithal edilen Avrupa lüks ürünlerinin değeri 12 milyar dolara ulaştı.

Çin, lüks sektörü hedef almayabilir

China Europe International Business School'da ekonomi profesörü Albert Hu, lüks malların boyutları ve sektörel doğasının, Çin’in bu alanı ticari misillemeler için hedef almasını daha az olası kıldığını savunuyor. Hu, Çin'in ticaret anlaşmazlıklarında şimdiye kadar ihtiyatlı davrandığını ve daha geniş çaplı bir ticaret savaşı çıkarmak istemediğini belirtti. Ayrıca, analistlere göre yüksek fiyatlı lüks ürünler için damping gerekçesi oluşturmak da güçlük taşıyor.

Editör: Halit Alptekin