Küresel arzın daralacağı beklentisiyle petrol fiyatları Perşembe günü yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Brent ham petrol vadeli işlemleri, Türkiye saatiyle 07.29 itibarıyla 34 sent ya da yüzde 0,5 artarak varil başına 66,19 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolü ise 44 sentlik, yani yüzde 0,7’lik artışla 62,91 dolardan işlem gördü.
Her iki petrol türü de Çarşamba gününü yüzde 2'lik kazançla kapatarak 3 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Böylece son üç haftanın ilk haftalık kazancı yönünde ilerleme kaydedildi. Perşembe günü, İyi Cuma ve Paskalya tatili öncesi haftanın son işlem günü olma özelliği taşıyor.
ABD’den İran’a yeni petrol yaptırımları
Trump yönetimi, İran’ın petrol ihracatını sınırlamak amacıyla Çin merkezli küçük ve bağımsız bir rafineri de dahil olmak üzere yeni yaptırımları Çarşamba günü yürürlüğe koydu. Bu adım, ABD ile İran arasında süregelen nükleer müzakerelerle aynı döneme denk geldi ve Tahran üzerindeki ekonomik baskının daha da artmasına neden oldu.
OPEC’ten arz disiplini adımı
Petrol arzındaki sıkılaşma beklentileri, OPEC’in bazı üyelerinden gelen yeni üretim kesintisi taahhütleriyle daha da güçlendi. OPEC, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Irak, Kazakistan ve diğer bazı ülkelerin geçmişte belirlenen üretim kotasını aşmaları nedeniyle telafi amaçlı daha fazla kesinti yapacaklarına dair güncellenmiş planlar sunduğunu belirtti.
Tahminler temkinli ama yukarı yönlü riskler baskın
Buna karşın, petrol piyasasıyla ilgili bazı önemli kuruluşlar ve finans kurumları daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Goldman Sachs ve JPMorgan, ABD'nin ticaret politikaları ve diğer ülkelerden gelen tepkilerin piyasalarda yarattığı belirsizlik nedeniyle petrol fiyatları ve talep artışı beklentilerini aşağı yönlü güncelledi.
Küresel ticarette yavaşlama beklentisi
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ise, 2025 yılı için küresel mal ticaretinde bir daralma öngörüyor. DTÖ, Ekim ayında yüzde 3 büyüme tahmininde bulunmasına rağmen, bu yıl dünya mal ticaretinin yüzde 0,2 oranında gerilemesini beklediğini açıkladı. Bu veri, küresel talepte zayıflamanın enerji piyasasına olan yansımalarını da gündeme taşıdı.