Bu yıl 10. kez düzenlenen Uluslararası Ankara Kukla Festivali, 13-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival, Kukla Karagöz Gösteri ve Sahne Sanatları Derneği (KUKSADER) ve Tiyatro Tempo iş birliğiyle düzenleniyor.
“Kukla sadece çocuklar için değildir” sloganıyla yapılan etkinlik, Türkiye başta olmak üzere 9 farklı ülkeden sanatçıları ve tiyatroları bir araya getiriyor. Festivalde Kazakistan, Fransa, Bulgaristan, Güney Kore, Moldova, Sırbistan, Gürcistan ve Brezilya’dan gelen sanatçılar 14 farklı oyunu sahneleyecek.
Festival, Güney Kore’nin 'Sarıl Bana Kumiho' oyunuyla açılacak
Festival, 14 Ekim'de Batıkent Cumhuriyet Akademisi Nejat Uygur Salonu'nda sahnelenecek Güney Kore’nin "Sarıl Bana Kumiho" adlı oyunu ile başlayacak. Festivalin hedef kitlesi, 3 yaşından büyük izleyiciler olarak belirlendi. Kazakistan’dan Almaty Devlet Kukla Tiyatrosu "Rüzgarın Fısıltası" oyunuyla yer alırken, Tiyatro Tempo da "Köpek Olmak İstemiyorum", "Karagöz Aranıyor Baba" ve "Karagöz Şişe Avcısı" gibi oyunlarıyla sahnede olacak.
Dünyaca ünlü, ödüllü tiyatrolar
Festival Direktörü Marina Yüce, bu yıl ödüllü ve dünyaca ünlü tiyatro topluluklarının festivalde yer alacağını belirtti. Özellikle uluslararası platformlarda sanatçı ve jüri olarak takip ettikleri tiyatroları festivale davet ettiklerini ifade etti. Gürcistan’dan Batum Devlet Gençlik Kukla Tiyatrosu, 16 Ekim’de sahneleyeceği "Geraldine’ye Mektup" adlı oyunla büyük ilgi bekliyor. Bu oyun, Charlie Chaplin’in sevgilisine yazdığı mektupları konu alıyor. Ayrıca, Gürcistan’dan "Alis Harikalar Diyarında" oyunu da Japonya'da geçen bir macerayı izleyiciye sunacak.
Kukla Forumu ve akademik katkılar
Festival, yalnızca sahne gösterileriyle sınırlı kalmayacak. 16 Ekim’de düzenlenecek olan 4. Uluslararası Kukla Forumu da önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Rusya St. Petersburg Güzel Sanatlar Enstitüsü ve Astana Devlet Sanat Akademisi’nin katkılarıyla çevrim içi olarak yapılacak forum, 19 sunuma ev sahipliği yapacak. Forumun sonuçları, Uludağ Üniversitesi Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkçe, Rusça ve İngilizce olarak kitaplaştırılacak.