Ukraynalı üst düzey yetkililer, Rusya’nın Aralık ayı sonundan bu yana Ukrayna’ya fırlattığı Kuzey Kore balistik füzelerinin hassasiyetinin önemli ölçüde arttığını belirtti. Yetkililere göre, bu gelişme Kuzey Kore’nin savaş alanını bir test ortamı olarak kullandığını ve füze teknolojisini geliştirdiğini gösteriyor.
Bir askeri kaynak, son haftalarda Ukrayna’ya isabet eden 20’den fazla Kuzey Kore füzesinde belirgin bir isabet oranı artışı gözlemlendiğini açıkladı. Önceden 1-3 kilometre hata payına sahip olan füzeler, artık 50-100 metre doğrulukla hedefe ulaşıyor.
Rusya-Pyongyang İş Birliği Endişeleri Artırıyor
Rusya’nın Kuzey Kore ile giderek derinleşen askeri iş birliği, Washington ve Seul başta olmak üzere birçok ülkeyi endişelendiriyor. Asan Politika Çalışmaları Enstitüsü'nden silah uzmanı Yang Uk, Kuzey Kore'nin geliştirilmiş füze teknolojisinin Güney Kore, Japonya ve ABD'ye yönelik potansiyel bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Yang, "Bu durum, Kuzey Kore'nin daha güvenilir füzeler üretmesine olanak tanıyor. Rusya’dan aldığı geri bildirimlerle füze sistemlerini geliştiriyor" dedi.
Askeri ve İstihbari Tepkiler
Konuya ilişkin:
-
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ve Güney Kore Savunma Bakanlıkları ile Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi yorum yapmaktan kaçındı.
-
ABD Pentagon ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü de soruları yanıtsız bıraktı.
-
Londra’daki Kuzey Kore elçiliği de açıklama yapmadı.
Moskova ve Pyongyang, geçtiğimiz yıl askeri iş birliğini artırırken, Eylül 2023’te Rusya ve Kuzey Kore liderleri kapsamlı stratejik ortaklık konusunda anlaşmıştı. Ancak her iki ülke de herhangi bir silah anlaşması olduğu iddiasını reddediyor.
Kuzey Kore Füzeleri Savaşta Test Ediliyor
Kuzey Kore, yıllardır geliştirdiği füze sistemlerini çatışma ortamında test etme fırsatını ilk kez Ukrayna Savaşı’nda yakaladı. Pyongyang’ın ürettiği K-23, K-23A ve K-24 kısa menzilli balistik füzeler, 2023’ün sonlarından itibaren Ukrayna’ya karşı kullanılıyor.
Reuters'a konuşan askeri kaynak, Rusya’nın şu ana kadar yaklaşık 100 Kuzey Kore füzesi fırlattığını söyledi.
Kuzey Kore balistik füzeleri, 1 tona kadar savaş başlığı taşıyabiliyor ve 800 kilometre menzile ulaşabiliyor. Rus yapımı Iskander-M füzeleri ise daha kısa menzile (500 km) ve daha küçük savaş başlıklarına sahip.
ABD ve Güney Kore’den Uyarılar
ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin Rusya’dan askeri ve teknolojik destek aldığını öne sürüyor.
-
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kasım 2023’te yaptığı açıklamada, Moskova ile Pyongyang arasındaki yakınlaşmanın küresel güvenliği tehdit ettiğini söyledi.
-
Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Şin Won-sik, Kuzey Kore’nin Rusya’dan hava savunma sistemleri ve füze teknolojisi desteği aldığını belirtti.
-
Güney Kore istihbaratı, Moskova’nın Kuzey Kore’ye füze parçaları, finansal destek ve uzay teknolojisi konusunda yardım edebileceğini öne sürdü.
Silah uzmanı Yang, “Kuzey Kore, Rusya ile iş birliği sayesinde askeri alanda önemli kazanımlar elde ediyor” dedi.