Japon Yeni’nde son dönemdeki sert hareket, ABD’de resesyon tartışmaları ve küresel piyasalarda yaşanan kayıplar carry trade tartışmalarını alevlendirdi. Türkiye, yüksek faiz oranlarıyla carry trade için cazip ülkelerden biri haline geldi. Bankacıların hesaplamalarına göre, yerel seçim sonrası carry trade kaynaklı giriş 20.3 milyar dolar oldu.
Küresel Piyasalardaki Çalkantı
Küresel piyasalarda hafta başında yaşanan çalkantı, carry trade tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Japonya Merkez Bankası'nın sürpriz faiz artışı sonrası carry trade pozisyonları çözülmeye başladı ve Japon Yeni'ne dönüş hızlandı. Döviz kurlarındaki sert hareketler, carry trade işlemleri için en büyük riski oluşturuyor. Ancak Türkiye’de döviz kurlarında aşırı hareketler gözlenmedi.
Türkiye’nin Durumu
Yüksek faiz oranları nedeniyle Türkiye, carry trade işlemleri için avantajlı bir konumda. Merkez Bankası, 1 Nisan'dan 26 Temmuz'a kadar net uluslararası rezervlerini 90.1 milyar dolar artırmayı başardı. Aynı dönemde carry trade kapsamında Türkiye’ye giriş 20.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Swaplar düşülmüş net uluslararası rezervler ise 1.5 milyar dolar artarak 24.4 milyar dolara yükseldi.
Bankacılık Sektöründen Yorumlar
Bankacılık sektörü uzmanları, Merkez Bankası'nın TL’nin reel olarak değerlenmesi için yüksek faiz politikalarını sürdüreceğini ve gerektiğinde döviz arzıyla kurlardaki yükselişleri sınırlayabileceğini belirtiyor. Yabancıların devlet tahvillerine girişinin 11.1 milyar dolar olduğu bu dönemde, yerli bireylerin döviz mevduatında 10.9 milyar dolar azalma görüldü.