sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporu, konut piyasasındaki son gelişmeleri mercek altına aldı. Rapora göre, Ağustos'tan Eylül'e ülke genelindeki ve üç büyük şehirdeki cari konut fiyat artış oranları enflasyonun altında kaldı. Bu durum, reel konut fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Reel fiyatlardaki yıllık düşüş

Reel konut fiyatları, Eylül 2024 itibarıyla düşüşünü sürdürdü. Yıllık reel fiyat değişimi ülke genelinde yüzde -18,6 olarak kaydedildi. İstanbul'da bu oran yüzde -19,2, Ankara'da yüzde -18,1 ve İzmir'de yüzde -15,3 oldu. Cari fiyatlarda yıllık artış ise Ağustos ayına kıyasla 2,5 puan azalarak yüzde 21,6'ya düştü. Üç büyük şehirde cari fiyat artış oranları İstanbul'da yüzde 20,8, Ankara'da yüzde 22,4 ve İzmir'de yüzde 26,6 olarak gerçekleşti.

Kiralık konut piyasasında yavaşlama

Türkiye genelinde kiralık konut ilanlarında metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Eylül ayında yüzde 45,2'ye geriledi. İstanbul'da bu oran yüzde 46,2, Ankara'da yüzde 51,3 ve İzmir'de yüzde 56,3 olarak ölçüldü. Kiralık konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlama, talep dinamiklerinin değiştiğine işaret ediyor.

Reel konut fiyat endeksi düşmeye devam ediyor

2020 Mayıs’tan itibaren sürekli artan reel konut fiyat endeksi, 2023 Temmuz’dan bu yana düşüş gösteriyor. Bu eğilim, 2024 Eylül'de de devam etti ve reel fiyat endeksi Ağustos'a kıyasla 1 puan azalarak 160 seviyesine indi. Enflasyon oranının cari fiyat artışından daha yüksek kalması, reel fiyatların gerilemesinin ana nedeni olarak öne çıkıyor.

Üç büyük şehirde reel fiyat endeksi geriliyor

Reel konut fiyat endeksi, İstanbul, Ankara ve İzmir’de de düşüşünü sürdürüyor. Ağustos'tan Eylül'e reel fiyat endeksi İstanbul'da 1,3 puan, Ankara'da 0,8 puan, İzmir'de ise 1,9 puan azaldı. Eylül ayında endeks değerleri İstanbul için 155,3, Ankara için 180,9 ve İzmir için 168,7 olarak kaydedildi.

Cari fiyatlardaki artış hız kesiyor

Geçtiğimiz yıllarda yüksek oranlarda artış gösteren cari konut fiyatları, son bir yıldır daha yavaş bir artış eğilimi sergiliyor. Ağustos 2022'de yıllık yüzde 198,7 artışla zirve yapan cari fiyatlar, izleyen aylarda artışını sürdürse de, bu hızın giderek yavaşladığı gözlemlendi.

Konut talebinde artış sinyalleri

Konut talep endeksi, Şubat 2023 depreminin ardından düşüş göstermiş, Kasım 2023'te 88,7 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak Aralık 2023’ten itibaren yukarı yönlü bir hareket başladı ve Ağustos'tan Eylül'e yüzde 1,2 artarak 157,8'e ulaştı. Bu durum, konut talebinde bir canlanma olduğunu gösteriyor.

Editör: Merve Öney