Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, Çinli otomobil üreticilerinin Türkiye'ye yaptıkları yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Çinli firmalara sağlanacak teşvikin "rekabeti bozucu" olmaması gerektiğine dikkat çekti.
Çinli firmaların yatırımlarının etkisi
Son dönemde Çinli Chery firmasının Türkiye pazarında büyük satış başarısı elde etmesi ve bir başka Çinli üretici BYD'nin fabrika kurma sücretine başlaması dikkatleri Çinli otomotiv devlerine çevirdi. Chery ve MG gibi markaların da gelecekte Türkiye'ye yatırım yapabileceği ifade ediliyor.
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye'ye yeni otomotiv yatırımlarının gelmesinden memnun olduklarını belirterek, bu yatırımların sektöre olumlu katkı sağlayacağını vurguladı. Eroldu, Türkiye'nin 2 milyon 200 binlik mevcut üretim kapasitesinin bu yatırımlarla artacağını dile getirerek, Çinli firmaların sahip olduğu bazı teknolojik olanakların da Türkiye'ye taşınmasının sektör için gelişim fırsatı sunduğunu ifade etti.
Teşviklerin rekabeti bozmayacak şekilde olması önemli
Eroldu, Çinli firmaların Türkiye'ye yapılan yatırımların, yerel oyuncuların gelişimine katkı sağlayabileceğini belirterek, "Rekabeti bozucu teşvikler verilmemeli. Biz, Çinli yatırımcılarla rekabet etmeye hazırız ve bu konuda büyük bir sorun olacağını düşünmüyoruz" dedi.
Otomotiv sanayinde üretim azalıyor
Otomotiv sektöründeki üretim rakamlarına da değinen Eroldu, Eylül ayında 3,4 milyar dolar ile rekor seviyede ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Tedarik sanayi ihracatındaki artışın çok önemli olduğuna vurgu yapan Eroldu, otomotiv sanayinin yılın ilk dokuz ayında üretimde yüzde 7'lik bir düşüş yaşadığını ve bu durumun en büyük nedeninin iç piyasadaki yerli üretim nakit satışlarındaki azalma olduğunu belirtti.
ÖTV oranlarına eleştiri
Eroldu, üretimdeki düşüşlerin sebepleri arasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının güncellenmemesinin de yer aldığını ifade etti. Yerli üreticilerin yüksek enflasyon ortamında yüzde 80 ÖTV dilimiyle araç satmaya çalıştığını ve bu durumun yerli otomotiv sektörünü zorladığını dile getirdi. Çok farklı segmentlerdeki araçların benzer vergi oranlarına tabi olmasının, yerli üreticilerin pazar payını olumsuz etkilediğine de dikkat çekti.