Tarım ve Orman Bakanlığı, 42 ilde kurulan organize tarım bölgeleri (OTB) için yatırımcı rehberi yayımladı. Bakanlık, marjinal arazilerde ve büyük şehir yakınlarında kurulacak OTB'lerle verimli, sürdürülebilir ve çevre dostu bir tarım altyapısı sağlamayı hedefliyor. Rehberde, yatırımcılar için teşvikler, hibe destekleri ve avantajlar ayrıntılı şekilde sunuluyor.

42 ilde 61 organize tarım bölgesi projesi

Türkiye genelinde 42 ilde 61 organize tarım bölgesi projesi yürütülüyor. 20'si hayvansal, 21’i bitkisel, 1’i ise su ürünleri üzerine faaliyet gösterecek OTB'lerden 13'ü jeotermal ısıtmalı sera OTB’si olarak planlandı. Balıkesir-Gönen OTB ise dünyanın en büyük jeotermal sera kompleksi olarak öne çıkıyor.

Yatırımcılara sağlanacak destekler

OTB’ler için hazırlanan rehberde, altyapı ve işletme desteği, düşük faizli kredi imkanları ve yatırım teşvikleri gibi desteklere yer veriliyor:

  • Kredi Desteği: Yıllık %3 faizli, 3 yılı geri ödemesiz toplam 13 yıl kredi.
  • Hibe Desteği: KKYDP kapsamında 14 milyon TL'ye kadar %50 hibe, IPARD kapsamında 500 bin avroya kadar %60-70 hibe.
  • Vergi Avantajları: Arazi alımı ve inşaatlarda KDV muafiyeti, emlak vergisi muafiyeti.
  • Enerji ve Altyapı Avantajları: Yenilenebilir enerji ve düşük maliyetli su, doğal gaz, iletişim giderleri.

Bakan Yumaklı: "Kent tarımı modelinin bir ayağı OTB'ler"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıdada arz güvenliğinin önemine dikkat çekerek, kent tarımı modeli kapsamında OTB'lerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Yumaklı, yatırımcılar için hazırlanan rehberin Bakanlığın internet sitesinde yayımlandığını ve tarıma yatırım yapacak tüm kesimlere katkı sunacağını ifade etti.

Editör: Merve Öney