PİYASALAR

Stopaj artışı piyasaları nasıl etkileyecek?

A1 Capital'in günlük bültenine göre, fonlara getirilen stopaj artışı sonrası hisse senedi yoğun fonlar öne çıkarken, altın ve yurtdışı fonlarda zayıflama bekleniyor.

Abone Ol

A1 Capital’in günlük bülteninde, 1 Şubat 2025 itibarıyla fon kazançlarından alınan stopaj vergisi %10'dan %15'e yükseltildiği hatırlatılarak konuya ilişkin analiz yapıldı. Kararın 30 Nisan 2025'e kadar geçerli olacağı belirtilirken, hisse senedi yoğun fonlar, istatistiksel arbitraj fonları ve mutlak getirili hisse senedi yoğun fonlarının bu dönemde avantajlı olacağı öngörülüyor.

Fon yöneticileri, tasarrufları teşvik açısından böyle bir artışı beklemezken, piyasa oyuncuları yüksek kaynak ihtiyacı nedeniyle bu düzenlemeye hazırlıklıydı. Özellikle altın ve yurtdışı fonlarında zayıflama görülmesi muhtemel. Para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonlarının ise bankaların kredi ve mevduat politikaları nedeniyle büyük bir değişiklik yaşamayacağı tahmin ediliyor.

BES ve Stopaj Düzenlemesi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) açısından bakıldığında, hisse senedi fonları hariç olmak üzere, 10 yıldan önce sistemden çıkışlarda uygulanan stopaj oranı yatırım fonlarının stopaj oranlarıyla eşitlendi. Bu durum, uzun vadeli BES yatırımlarını daha cazip hale getirebilir.

Öte yandan, stopaj artışının mevduat faizlerini dolaylı yoldan etkilemesi beklenmiyor. Bankaların fonlama maliyetlerinde bir düşüş yaşanmadığı için kredi maliyetlerinde de bir gerileme olmayacağı öngörülüyor.

Yurtdışı Piyasalar ve ABD’deki Gelişmeler

A1 Capital, ABD hisse senedi fonlarına dört hafta aradan sonra net 5,58 milyar dolarlık giriş olduğunu belirtiyor. Teknoloji sektöründeki toparlanma, özellikle 2,12 milyar dolarlık ABD teknoloji fonlarıyla dikkat çekiyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi kararları piyasalarda yeni bir ticaret savaşının habercisi olabilir. Trump, Meksika ve Kanada'dan yapılan ithalata %25, Çin’den gelen mallara ise %10 oranında gümrük vergisi koydu. Kanada ve Meksika misilleme yapacaklarını açıklarken, Çin’in de karşı önlemler alması bekleniyor. Bu gelişmelerin küresel büyümeyi yavaşlatabileceği ve enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceği öngörülüyor.

Makroekonomik Beklentiler ve Türkiye Piyasaları

Şubat ayına ABD’nin gümrük vergileriyle giren piyasalar, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Euro Bölgesi enflasyon verilerine odaklandı. Ayrıca, ABD istihdam raporunun piyasalara yön vermesi bekleniyor.

Türkiye cephesinde ise Aralık ayı İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI ve Ocak ayı enflasyon verileri yakından takip edilecek. Ayrıca, yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısının piyasalara yön vermesi bekleniyor.