Borsa İstanbul, dünya borsaları arasında en yüksek işlem hacmine sahip borsalardan biri olmaya devam ediyor. Küresel piyasalarda aktif yatırımcı profiliyle öne çıkan Borsa İstanbul, hisse senedi devir hızı açısından dünyada ikinci sırada bulunuyor.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) yayımladığı verilere göre, Borsa İstanbul’un piyasa değeri son dört yılda büyük bir artış gösterdi. 2020’de 1,7 trilyon lira seviyesinde olan toplam piyasa değeri, 2024 itibarıyla 13,4 trilyon liraya ulaştı. Sektörel dağılımda hizmet sektörünün payının arttığı, sanayi sektörünün ise görece azaldığı gözlemlendi.
New York lider, Borsa İstanbul 27. sırada
Dünya Borsalar Federasyonu’nun Kasım 2024 verilerine göre, Borsa İstanbul 375 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünya sıralamasında 27. basamakta yer alıyor. Listenin zirvesinde 31,6 trilyon dolarla New York Borsası bulunurken, Nasdaq 30,1 trilyon dolarla ikinci, Şangay Borsası ise 7,1 trilyon dolarla üçüncü sırada yer alıyor.
Borsaya kote olan şirket sayısında ise Türkiye 549 şirketle 23. sırada bulunuyor. İlk üç sırada 6 bin 99 şirketle Pekin, 3 bin 962 şirketle Tokyo ve 3 bin 572 şirketle Toronto MX yer alıyor.
Borsa İstanbul, en fazla alım satım yapılan borsa konumunda
Borsa İstanbul, yatırımcıların hisse senetlerini elde tutma süresinin en kısa olduğu ve en fazla alım satım yapılan borsalar arasında yer alıyor. Pay piyasalarındaki devir hızı açısından Çin'in Şenzhen Borsası ile rekabet eden Borsa İstanbul, yüzde 390’lık oranla ikinci sırada bulunuyor. Şenzhen Borsası ise yüzde 397’lik oranla ilk sırada yer alıyor.
Yatırımcı profili ve halka arz artışı
Borsa İstanbul’daki yabancı yatırımcı sayısı son dört yılda 12 binden 29,4 bine çıkarken, son bir yılda yüzde 1,7’lik bir artış gösterdi. 2024 yılı itibarıyla toplam yatırımcı sayısı 6 milyon 569 bine ulaşırken, bunların 29,4 bini yabancı yatırımcılardan oluşuyor. Yabancı yatırımcıların 26,9 bini bireysel yatırımcı, bin 100’ü ise kurumsal yatırımcı olarak kaydedildi.
Hisse senedi portföy dağılımına bakıldığında, 2,1 trilyon liralık portföy yabancı yatırımcılara, 3,6 trilyon liralık kısım ise yerli yatırımcılara ait bulunuyor. Öte yandan, halka arz edilen şirket sayısı son dört yılda yüzde 325 oranında arttı.