Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan tebliğde, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) duyuruldu. Resmi Gazete’de yayımlanan programa göre, Türkiye’nin önümüzdeki üç yıl için ekonomik ve maliye politikalarının ana hatları belirlendi. OVP, ekonomi ve maliye politikalarının temel amaçlarını vurgulayarak, kapsamlı bir dönüşüm sürecine işaret ediyor.
Ekonomik İstikrar ve Teknolojik Dönüşüm Ön Planda
Programın en dikkat çekici hedeflerinden biri, makroekonomik ve finansal istikrarın güçlendirilmesi olarak belirlendi. Enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi hedeflenirken, fiyat istikrarının sağlanması da kritik öncelikler arasında. Ayrıca, AR-GE ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması, yeşil ve dijital ekonomiye geçişin sağlanması, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve iş gücü piyasasının etkinleştirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ekonomide kayıt dışılığın azaltılması da amaçlar arasında.
Maliye Politikalarının Odağında Afet Yönetimi ve Disiplin Var
Maliye politikalarının temel amaçları arasında mali disiplinin korunması ve güçlendirilmesi yer alıyor. Özellikle deprem kaynaklı harcamalar başta olmak üzere gerekli ihtiyaçlar karşılanırken, mali disiplini ekonomide güven ve istikrarı artıran bir çıpa olarak kullanmak hedefleniyor. Afet yönetiminin etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli finansmanın sağlanması, kamu açığının kademeli olarak azaltılması ve yeşil ile dijital dönüşüme katkı sağlanması da öncelikler arasında. Para, maliye ve gelirler politikalarının uyum içinde kararlılıkla uygulanması, ekonomi yönetiminin temel stratejilerini oluşturuyor.
Vergi Politikalarında Adalet ve Şeffaflık Hedefleniyor
Vergi politikalarında, gönüllü uyum, öngörülebilirlik ve şeffaflığın artırılması hedefleniyor. Vergide adaletin güçlendirilmesi, gelirin adil bir şekilde yeniden dağıtılması ve vergiyi tabana yayan yaklaşımla gelirlerin artırılması planlanıyor. Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla sürdürülerek denetim ve tahsilat faaliyetlerinde etkinliğin artırılması amaçlanıyor.
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Esas Alınacak
Tebliğde, kamu idarelerinin OVP'de belirlenen politika, tedbir ve öncelikler doğrultusunda hareket edeceği belirtiliyor. Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin yarattığı hasarın telafi edilmesi ve afet risklerinin azaltılması için önlemler alınmaya devam edilecek. Kamu hizmetlerinin verimlilik ve tasarruf anlayışıyla yürütülmesi, harcamaların sistematik olarak gözden geçirilmesi ve verimsiz harcama alanlarının tasfiye edilmesi vurgulanıyor. Ayrıca, kamu taşıtlarının kullanımı da ihtiyaç analizleri çerçevesinde gözden geçirilerek, ihtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtların tasfiye edilmesi planlanıyor. Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi için 'Tek Hazine Kurumlar Hesabı'nın kapsamı genişletilecek.
Bütçe Hazırlama Rehberi Yayımlandı
Tebliğde, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, OVP, Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’nde yer alan makro politikalar, hedefler ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler doğrultusunda 2025, 2026 ve 2027 yıllarına ilişkin bütçe tekliflerini sunacakları bildirildi. Bu belgeler, çok yıllı bütçeleme anlayışını esas alarak hazırlanan rehber niteliğinde olacak.