ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kısa süre önce işten çıkardığı bilim insanlarının bazılarını geri çağırma sürecine başladı. Geri dönecekler arasında Elon Musk’ın beyin implantı şirketi Neuralink’i denetleyen çalışanların da olduğu iddia edildi. Konuya yakın kaynaklar, Reuters’a konuşarak gelişmeleri aktardı.
FDA’nın, Başkan Donald Trump’ın geçen hafta kurumda yaptığı geniş çaplı işten çıkarmaların ardından toplamda yaklaşık 300 kişiyi yeniden işe almayı planladığı öne sürüldü. Ancak Reuters bu rakamı doğrulayamıyor.
Neuralink denetiminde görev alanlar listede mi?
FDA’nın tıbbi cihaz incelemelerini yürüten Cihazlar ve Radyolojik Sağlık Merkezi’nden en az 11 çalışanın, hafta sonu itibarıyla yeniden işe başlayabilecekleri yönünde bildirim aldığı öğrenildi. İşten çıkarılanlar arasında Neuralink’i inceleyen çalışanlar olduğu biliniyor, ancak tümünün geri çağrılıp çağrılmadığı henüz netlik kazanmadı.
Reuters’ın daha önceki haberlerine göre, FDA başlangıçta Neuralink’in klinik deneylere başlama talebini güvenlik endişeleri nedeniyle reddetmiş, ancak daha sonra onay vermişti. Şirketin çalışmaları halen devam ediyor.
FDA ve Beyaz Saray, konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.
Trump yönetiminin işten çıkarmaları ve geri dönüş süreci
Trump yönetimi, geçen hafta FDA dahil birçok federal kurumda geniş çaplı işten çıkarmalar yapmıştı. Beyaz Saray’a göre, sadece FDA bünyesinde 1.000’den fazla çalışan işten çıkarıldı. İşten çıkarılanlar arasında nükleer silah programı ve kuş gribi araştırmaları üzerinde çalışan uzmanlar da bulunuyor.
FDA’nın yeniden işe alım süreci başladıktan sonra, bazı bilim insanları geri dönüp dönmeme konusunda kararsız olduklarını belirtirken, en az üç kişi geri dönmek istediğini açıkladı.
Reuters’a konuşan uzmanlar, FDA’da kamu sağlığı misyonuna inanarak çalıştıklarını, ancak özel sektöre kıyasla daha düşük maaşları kabul ettiklerini ifade etti. Bir FDA çalışanı, “Silikon Vadisi’nin ‘hızlı hareket et, şeyleri kır’ felsefesinin burada uygulanamayacağını” vurguladı.
İşten çıkarma kararları tartışma yaratıyor
Tıbbi cihaz endüstrisi grubu AdvaMed’in CEO’su Scott Whitaker, FDA’daki işten çıkarmaların “Amerikan hastalarının güvendiği tıbbi teknoloji sürecini sekteye uğratabileceğini” belirtti.
Öte yandan, işten çıkarılan çalışanların bazılarının performans gerekçesiyle görevden alındığı belirtilirken, Reuters’ın ulaştığı belgelere göre birçok çalışanın kısa süre önce olumlu performans değerlendirmeleri aldığı ortaya çıktı.
Beyaz Saray daha önce yaptığı açıklamada, Trump’ın “gereksiz harcamaları ve kritik olmayan hükümet işlerini” azaltmak için bu adımları attığını savunmuştu. Ancak işten çıkarmaların ardından bazı çalışanların geri çağrılması, yönetimin kararları konusunda soru işaretleri yarattı.