JPMorgan Yönetici Direktörü Gökhan Özkan, Türkiye'deki birleşme ve satın alma aktivitelerinde son dönemde artan Ortadoğu ilgisine dikkat çekti. Özkan, Türkiye'nin bu alanda Batı'dan henüz stratejik bir ilgi görmediğini, ancak enflasyonun kontrol altına alınmasıyla daha iyimser bir tablo beklediklerini söyledi.

Ortadoğu ilgisi artıyor, Batı'dan ilgi bekleniyor

Londra’da düzenlenen Invest in Türkiye forumunda konuşan Özkan, son dönemde Türkiye'ye sabit getirili menkul kıymetler tarafında ciddi bir ilgi olduğunu belirtti. Özkan, özellikle Ortadoğu’dan gelen para akışının hızlandığını, ancak mevcut yüksek mevduat faizlerinin sermaye piyasalarını ve birleşme-satın alma aktivitelerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Özkan, “2004-2014 yılları arasında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’dan Türkiye’ye ilgi yoğunken, son 10 yılda Ortadoğu’dan daha fazla ilgi görüyoruz. Batı'dan ise stratejik anlamda bir ilgi henüz gelmiş değil,” dedi.

Türkiye birleşme ve satın alma doygunluğuna ulaşmadı

BloombergHT'nin haberine göre, Özkan, Türkiye’nin birleşme ve satın alma aktivitelerinde henüz doygunluğa ulaşmadığını ve bunun hisse senedi ile sabit getirili menkul kıymetler piyasasında da hissedildiğini ifade etti. Özkan’a göre, Türkiye'deki volatilitenin bu piyasalara olan etkisi önemli bir faktör.

"Enflasyon kontrol altına alınırsa iyimser olacağız"

JPMorgan'ın Türkiye'deki faaliyetlerinde aracılık yaptığı Rabobank Grubu’nun Türkiye iştirakinin satışında Ortadoğu ve Asya'dan ilgi gördüklerini belirten Özkan, bu süreçte Batı’dan stratejik bir yatırımcıya rastlamadıklarını söyledi. Özkan, Türkiye'de ekonomik politikalarda Ortodoks yaklaşıma dönüş ve enflasyonun kontrol altına alınması durumunda, Batı piyasalarının da Türkiye'ye ilgisinin artacağını öngördü. Ancak bu süreç tamamlanana kadar Ortadoğu’nun kilit pazar olarak kalacağını vurguladı. Özkan, “Enflasyon kontrol altına alınırsa 2025-2026 yılları itibarıyla Türkiye'ye çok daha iyimser bakacağız” dedi.

Editör: Halit Alptekin