GÜNDEM

Gazze’de 42 milyon ton enkaz için BM devrede!

Gazze’de 42 milyon ton enkazın temizlenmesi için Birleşmiş Milletler öncülüğünde çalışmalar başlatıldı. Pilot projelerle yol kenarındaki molozlar temizlenip geri dönüştürülecek.

Abone Ol

Gazze, İsrail ile Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmaların ardından büyük bir yıkımın ortasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler, Gazze’de yaklaşık 42 milyon ton enkaz olduğunu ve bu miktarın Gazze’nin 2008’den önce sahip olduğu enkazın 14 katına ulaştığını belirtti. BM, enkazın temizlenmesi ve geri dönüştürülmesi için çalışmalarını hızlandırmaya yönelik bir dizi proje başlattı. Bu çalışmaların, yıkılmış binaların yerle bir olduğu bölgelerde yürütüleceği açıklandı.

Enkazın kaldırılması ve geri dönüşüm projeleri

BM öncülüğündeki Enkaz Yönetimi Çalışma Grubu, Gazze’nin Han Yunus ve Deyr El-Belah kentlerinde pilot projeler başlatmayı planlıyor. Amaç, yol kenarlarında biriken enkazları temizlemek ve bu molozları geri dönüştürerek yol ağları ve kıyı şeritlerini güçlendirmek. Gazze’nin kısıtlı alanında atık bertarafının zorlu olduğu, geri dönüşüm için endüstriyel kırıcılar gibi ekipmanların finansmanının da artırılması gerektiği ifade ediliyor.

Sağlık ve çevresel endişeler

Enkazın temizlenmesi sadece fiziksel değil, aynı zamanda sağlık açısından da kritik önemde. BM yetkilileri, enkaz altında patlamamış mühimmat ve cesetlerin bulunduğunu, bu durumun büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtiyor. Ayrıca, enkazdaki asbest ve metallerin su kaynaklarına ve toprağa sızarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuluyor. Özellikle solunum yolu hastalıkları, kanser ve doğum kusurlarında artış bekleniyor.

Zorluklar ve uluslararası yardımlar

BM yetkilileri, İsrail ile olan koordinasyonun sorunsuz ilerlediğini ancak makine ve ekipmanların bölgeye girişi konusunda İsrail’in uyguladığı kısıtlamaların, enkaz temizleme çalışmalarını yavaşlattığını belirtti. Yakıt ve makine eksikliği, mevcut çalışmaları sekteye uğratan diğer unsurlar arasında yer alıyor. Enkaz kaldırma çalışmaları için daha fazla fon gerektiği de vurgulandı. Bununla birlikte, Gazze’deki mülk sınırlarının belirsizleşmesi ve bazı mülk kayıtlarının kaybolması, enkaz kaldırma sürecini karmaşık hale getiriyor.