Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, son üç aylık Türkiye değerlendirmesinde, Türk bankalarının yüksek faiz oranları ve düzenlemeler nedeniyle zayıf bir performans sergilediğini belirtti. Fitch, Türkiye'de sıkılaştırılan para politikaları ve yüksek Türk lirası (TL) mevduat faiz oranlarının bankaların kâr marjlarını sıkıştırmaya devam ettiğini vurguladı.

Bankaların marjları daralıyor

Fitch’in raporuna göre, yüksek mevduat faiz oranları ve kredi büyümesine getirilen sınırlamalar bankaların fonlama maliyetlerini artırırken, faaliyet hacimleri üzerinde de baskı oluşturdu. Raporda, özellikle teminatsız bireysel krediler kaynaklı takipteki kredi oranlarının (TGA) ılımlı bir artış gösterdiği ifade edildi.

13 bankayı kapsayan değerlendirmede, faaliyet karı ve ortalama risk ağırlıklı varlıklar oranının 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,9’a gerilediği belirtildi. Bu düşüşte, yüksek faiz oranlarının ve enflasyon kaynaklı maliyet artışlarının yanı sıra düşük iş hacimleri ve marj baskısının etkili olduğu vurgulandı. Ayrıca, swap maliyetlerinden kaynaklanan zararlar ve müşteri işlemlerindeki azalmalar bankaların gelirlerinin %18'ini aşındırdı.

Kredi notu artışı ve karlılık görünümü

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 2024 yılında iki kez artırarak, ülkenin notunu “B+”dan “BB-” seviyesine yükseltti. Ancak bu not artışına rağmen, Türk bankalarının 2024 yılı kârlılık görünümünün zayıf olduğu belirtildi. Fitch, özellikle yüksek faiz ortamının ve düzenlemelerin bankaların büyüme potansiyelini sınırlamaya devam edeceğini öngörüyor.

Geçtiğimiz ay düzenlenen bir webinarda Fitch, yıl sonu itibarıyla dolar/TL kuru beklentisini 36 TL olarak açıklamış ve Türkiye’nin yeniden dengelenme sürecindeki ekonomik zorluklarına dikkat çekmişti.

Editör: Halit Alptekin