Erzurum’un yüzlerce yıllık el sanatı ürünü olan Burma Bilezik, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen etkinlikte açıklama yapan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, Erzurum’un toplam 60 coğrafi işaretli ürüne sahip olduğunu belirtti.

Erzurum’un tescilli ürünleri artıyor

Durak, Erzurum’un tescilli ürünlerinden iki tanesinin el sanatı, 58 tanesinin ise gıda ürünlerinden oluştuğunu ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye genelinde 1.690 coğrafi işaretli ürünümüz var. Dünyada coğrafi tescil ürün sayısı bakımından Çin’den sonra ikinci sıradayız. Bu, ülkemizin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.”

“Tescil yetmez, endüstriyel katkı sağlanmalı”

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, tescilin önemli bir adım olduğunu ancak bu ürünlerin ekonomik değer kazanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Ürünlerin tescilini almak yetmiyor. Eğer endüstriye ve ekonomiye kazandırmazsak çok fazla anlam ifade etmez. Erzurum’un iş dünyası olarak bu tescilli ürünleri orijinalini bozmadan endüstriyel katkı sağlayacak şekilde geliştirmeliyiz.”

Erzurum Kuyumcular Odası: “Türkiye’de başka hiçbir yerde yok”

Erzurum Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak, burma bileziğin Erzurum’a özgü olduğunu ve başka bir bölgede bulunmadığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

“Yüzlerce yıldır süregelen bu el sanatı için yetkililerimiz ustalarımızla birlikte süreci yönetti ve nihayet coğrafi işaret tescili alındı. Erzurum’a özgü dört ve iki telli, kaşlı, el işçiliği oymalı 22 ayar burma bileziklerimiz Türkiye’nin başka hiçbir yerinde yok.”

Coğrafi işaret tesciliyle Erzurum Burma Bileziği’nin taklit edilmesinin önüne geçilirken, bu geleneksel sanatın korunarak gelecek nesillere aktarılması da hedefleniyor.