Citi stratejisti Eric Lee, jeopolitik gelişmelerin petrol fiyatlarını ciddi şekilde etkileyebileceğini belirterek, Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanması halinde 2025 başında fiyatların yüzde 62 oranında artabileceğini öngörüyor.

Borsaningundemi.com'un edindiği bilgilere göre, Citi'nin raporu, bölgede gerilimlerin sürmesi halinde petrol fiyatlarının önümüzdeki yılın başlarında yüzde 60'tan fazla yükselebileceği uyarısında bulunuyor.

Orta Doğu'daki çatışmalar ve fiyat artış riski

Insider’dan aktarılan bilgilere göre, Citi, petrol fiyatlarının 2025'in ilk çeyreğinde varil başına 120 dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu, mevcut seviyelerden yüzde 62'lik bir artış anlamına geliyor. Uluslararası ölçüt olan Brent ham petrolü ise Perşembe günü öğle saatlerinde varil başına 73,48 dolardan işlem gördü.

Citi'nin iyimser senaryosu, Orta Doğu'daki gerilimlerin arzı sekteye uğratması üzerine kurulu. Eric Lee, İsrail’in, İran'ın füze saldırısına vereceği olası bir yanıtın İran’daki kritik petrol tesislerini tehdit edebileceğini, bunun da üretimi sınırlayarak fiyatları yukarı çekebileceğini ifade ediyor. Lee, böyle bir gelişmenin, Rusya'nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yaşanan fiyat artışını hatırlatabileceğini belirtiyor.

Arzda kesintiler ve piyasa senaryoları

Citi’nin 120 dolarlık tahmini, bankanın temel senaryosundan ciddi bir sapma gösteriyor. Temel senaryoda, ham petrol fiyatlarının gelecek yıl boyunca varil başına 74 dolarda kalıp ardından 60 dolara düşmesi bekleniyor. İsrail'in, İran’ın 1 Ekim’deki saldırısına misilleme olarak askeri hedefleri vurmayı tercih edeceğini açıklaması da bu beklentiyi güçlendiriyor.

Lee, büyük üreticiler olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer OPEC+ üyelerinin gerekirse üretimi artırabileceğini ve bu nedenle petrol fiyatlarında yüzde 18'lik bir düşüş öngördüklerini belirtiyor. Lee, ayrıca OPEC+'nın yaklaşık 6 milyon varil günlük ek üretim kapasitesine sahip olabileceğini söylüyor. Talep tarafında ise Çin ekonomisindeki zayıflamanın dikkat çektiğini ifade ediyor.

Geçici de olsa yukarı yönlü seyir

Lee, petrol piyasasında büyük belirsizlikler olduğunu vurgulayarak, "Çok ikili bir piyasa; bu nedenle geçici de olsa yönümüz yukarı" ifadesini kullanıyor. Diğer analizler de Orta Doğu'daki artan gerilimlerin fiyatları yükseltebileceğini öngörüyor, ancak bazı uzmanlar İran’da ciddi arz kesintisi riskinin düşük olduğunu düşünüyor. Suudi Arabistan petrol bakanı ise OPEC+ ülkelerinin fazla petrol ürettiğini ve bu nedenle fiyatların yüzde 33'e varan oranlarda düşebileceğini belirtti.

Editör: Merve Öney