Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret savaşı nedeniyle küresel ekonomik büyümenin yavaşlayabileceği ve bunun da yakıt talebini azaltabileceği beklentileriyle geriledi.

Pazartesi günü saat 01.26 itibarıyla Brent ham petrol vadeli işlemleri 29 sent (yüzde 0,45) düşüşle varil başına 64,47 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ise 27 sent (yüzde 0,44) gerileyerek varil başına 61,23 dolara indi.

Değer kaybı ay başından bu yana 10 doları buldu

Ticaret savaşının yarattığı belirsizlik ortamı, her iki petrol türünde de ay başından bu yana yaklaşık 10 dolarlık değer kaybına neden oldu.

Goldman Sachs’tan fiyat tahmini

Goldman Sachs, Brent petrolünün 2025 yılı sonuna kadar varil başına ortalama 63 dolar, WTI türünün ise ortalama 59 dolar seviyesinde işlem göreceğini öngörüyor. Bankanın 2026 yılına ilişkin beklentisi ise Brent için 58 dolar, WTI için 55 dolar düzeyinde.

Bankanın analistlerinden Dan Struyven'in liderliğindeki ekip, bu yılın dördüncü çeyreğinde küresel petrol talebinin yıllık bazda yalnızca 300 bin varil/gün artabileceğini belirtiyor. Söz konusu artışın sınırlı kalmasında zayıf ekonomik büyüme beklentileri etkili olurken, en büyük talep düşüşünün petrokimya hammaddelerinde yaşanması bekleniyor.

Ticaret savaşı yeni bir boyuta taşındı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den ithal edilen ürünlere uyguladığı gümrük vergilerini artırma kararına karşılık olarak Çin, cuma günü ABD mallarına yönelik tarifeleri yüzde 125’e çıkardı. Bu gelişme, küresel tedarik zincirlerinde bozulma riski yaratarak ticaret savaşını yeni bir aşamaya taşıdı.

Trump, hafta sonu yaptığı açıklamada bazı elektronik ürünleri gümrük vergilerinden muaf tuttuklarını bildirdi. Ancak ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, önümüzdeki iki ay içinde yarı iletkenler başta olmak üzere Çin menşeli kritik teknoloji ürünlerine yeni tarifeler getirileceğini duyurdu.

Bu gelişmeler, Çin iç piyasasında satılamayan ihracat ürünlerinin fiyatlarını düşürebileceği endişesini de beraberinde getirdi.

ABD’de sondaj faaliyetleri azaldı

Piyasalarda yaşanan belirsizlik ortamında enerji şirketleri üretim planlarını gözden geçiriyor. Baker Hughes’un verilerine göre, ABD'deki enerji şirketleri Haziran 2023’ten bu yana haftalık bazda en fazla sayıda petrol sondaj kulesini devre dışı bıraktı. Toplam kule sayısı ise üçüncü hafta üst üste düşüş gösterdi.

İran yaptırımı fiyatları etkileyebilir

Öte yandan ABD Enerji Bakanı Chris Wright, cuma günü yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programına karşı baskı planının bir parçası olarak bu ülkenin petrol ihracatının durdurulabileceğini söyledi. Bu açıklama, arz tarafında yaşanabilecek olası daralmaların fiyatları destekleyebileceği yönünde yorumlandı.