A1 Capital’in 15 Nisan tarihli günlük bülteninde, küresel piyasalarda dalgalı seyir sürerken, yatırımcıların altın ve büyük teknoloji hisselerine yöneldiği belirtildi. ABD-Çin ticaret ilişkilerinde yaşanan son gelişmelerin ardından, yatırımcıların risk algısında belirgin bir artış gözlemlendiği kaydedildi.

A1 Capital: Altın desteklenmeye devam edecek

Bültende, spot altın fiyatının yüzde 0,4 artışla 3.221 dolara yükseldiği, külçe altında ise yeni rekor seviyelerin test edildiği ifade edildi. A1 Capital, Trump yönetiminin ticaret politikalarında yaşanan belirsizliklerin, yatırımcıların savunma varlıklarına yönelmesini desteklediğini vurguladı. Altın fiyatlarının yukarı yönlü eğilimini sürdüreceği tahmin edilirken, "Altında, Trump’un seçimleri kazanmasıyla birlikte başladığımız stratejimizi koruyoruz" ifadesiyle, mevcut pozisyonların korunacağı belirtildi.

Teknoloji hisseleri yükseldi, ancak temkinli yaklaşım sürüyor

ABD'nin hafta sonu Çin'e yönelik elektronik ürünlerdeki gümrük vergilerini kaldırması ve Başkan Trump’ın otomobil tarifelerinde muafiyet sinyali vermesi, büyük teknoloji ve otomotiv hisselerinde yükselişi beraberinde getirdi. Ancak A1 Capital, bu yükselişi "şüpheli" olarak değerlendirdi. Gümrük politikalarında yaşanan ani değişimlerin piyasa üzerinde baskı oluşturabileceği uyarısında bulunuldu.

Tahvil getirilerinde sınırlı hareketlilik

ABD tahvil piyasalarında ise geçtiğimiz hafta yaşanan yoğun satışların ardından, bu hafta daha sakin bir seyir izlendi. 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,356 seviyesinde sabit kalırken, 2 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 3,845'te yatay seyretti. Fed üyesi Christopher Waller’ın açıklamalarının, faiz indirimi beklentilerini desteklediği ifade edildi.

Petrol ve büyüme odaklı varlıklar baskı altında

Trump’ın gümrük tarifelerinde muafiyet açıklamaları ve Çin’in petrol ithalatında toparlanma sinyalleri vermesiyle birlikte petrol fiyatlarında hafif artış görüldü. Brent petrol varil fiyatı yüzde 0,2 artışla 65 dolara çıkarken, WTI da benzer şekilde yükseldi. Ancak A1 Capital, bu yükselişin politik belirsizlik nedeniyle kalıcı olmayabileceğine dikkat çekti.

Güney Kore yarı iletken sektörüne desteği artırdı

ABD ve Çin arasındaki rekabetin teknoloji sektörüne yansımaları devam ederken, Güney Kore hükümeti, yarı iletken endüstrisini desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl açıklanan 26 trilyon wonluk teşvik paketini 33 trilyon wona çıkardığını duyurdu. Ülkenin 2024 yılı yarı iletken ihracatının toplam ihracatın yüzde 21’ini oluşturduğu ve bu alanda küresel rekabette öne çıkmayı hedeflediği belirtildi.

Türkiye’de cari açık beklentiyi aştı

Türkiye’de Şubat ayı cari işlemler dengesi, piyasa beklentisi olan 4,3 milyar doların üzerinde, 4,4 milyar dolar açık verdi. Açığın genişlemesinde, net altın ve enerji ticaretindeki dengesizliklerin yanı sıra birincil gelir dengesindeki bozulmalar etkili oldu. 12 aylık kümülatif cari açık 12,8 milyar dolara yükselirken, sermaye girişlerinde yavaşlama dikkat çekti. Ocak ayında 11,9 milyar dolar olan sermaye girişi, Şubat ayında 2,6 milyar dolara geriledi.

Rezervlerde artış gözlendi

Cari açıkta yaşanan bozulmaya rağmen, resmi rezervlerde 3,5 milyar dolarlık artış kaydedildi. Net hata ve noksan kalemindeki yükselişin ise dikkat çekici olduğu vurgulandı. A1 Capital, dış ticaret açığında Mart ayında yıllık bazda hafif bir daralma sinyali alınsa da, küresel belirsizlikler ve iç siyasi gelişmelerin cari denge üzerindeki etkisinin sürebileceği öngörüsünde bulundu.