Kripto para piyasası yeni güne zayıf bir görünümle başladı. Bitcoin, 56.485 dolar seviyesinde işlem görürken, Ethereum 2.383 dolardan alıcı buluyor. Piyasanın toplam değeri 1,99 trilyon dolar olurken, Bitcoin'in piyasa değeri 1,12 trilyon dolar, Ethereum'un piyasa değeri ise 286 milyar dolar olarak kaydedildi. ABD'deki spot Bitcoin ETF'lerinden 211,1 milyon dolarlık, spot Ether ETF'lerinden ise 200 bin dolarlık çıkış yaşanması, piyasa üzerindeki baskıyı artırıyor.

Bitcoin'de Fiyat Dalgalanmaları

Bitcoin, 3-5 Eylül tarihleri arasında %5,5 değer kaybederek 55.860 dolara kadar geriledi. Bu düşüş, 59.090 dolardan başlayan yükseliş hareketinin ardından geldi ve yalnızca 58 milyon dolarlık kaldıraçlı uzun pozisyonların likidasyonu ile sınırlı kaldı. Bu da boğa yatırımcılarının piyasada hazırlıksız yakalanmadığını gösteriyor. Bitcoin türev piyasalarındaki veriler, yatırımcıların aşırı kaldıraç kullanmadığını ve piyasa üzerinde aşırı bir güven olmadığını ortaya koyuyor. Bu durum, piyasanın mevcut dalgalanmalara karşı dayanıklılığını koruduğunu gösteriyor. Analistler, Bitcoin'in 2024'teki boğa koşusunun sona erdiği ve altı ay önce ulaşılan 73.757 dolarlık zirveden sonra piyasada bir geri çekilmenin başladığını öne sürerken, bazı uzmanlar ise bu %30'luk düşüşü tipik bir piyasa düzeltmesi olarak değerlendiriyor.

Ethereum’un Düşüşü

Varlık yönetim şirketi VanEck'in 2024 Ağustos Kripto Aylık Raporu'na göre, Ethereum'un düşük fiyat performansının üç ana nedeni bulunuyor: ağ gelirlerindeki genel düşüş, bilinçli politika kararları ve katman-2 çözümleri ile hizmet sağlayıcılarından kaynaklanan değer kaybı. Raporda, Ethereum'un gelirlerinin azalmasının bir sebebi olarak, kullanıcıların Solana (SOL) gibi yüksek işlem kapasitesine sahip katman-1 blockchainlerine yönelmesi gösteriliyor. Ethereum, akıllı sözleşmeler alanında öncü olmasına rağmen, Solana, Sui (SUI) ve Aptos (APT) gibi saniyede binlerce işlem gerçekleştirebilen rakipler, bu talebi Ethereum'dan uzaklaştırıyor. Mart 2024'te gerçekleşen Dencun güncellemesiyle birlikte Ethereum'daki ağ ücretleri %99 oranında azaldı, bu da katman-2 ağlarının hızlı bir şekilde yayılmasına yol açtı. Anoma'nın kurucu ortağı Adrian Brink, mevcut Ethereum katman-2 çözümlerinin, sektörün ihtiyaç duyduğunun yaklaşık 10 katı fazla olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık’ta Kripto Şirketleri Onay Alamıyor

Birleşik Krallık'ta mali denetim otoritesi FCA'ya başvuran kripto şirketlerinin %87'si, dolandırıcılık ve kara para aklama kontrollerindeki zayıflıklar nedeniyle onay alamadı. 2024 yılı yıllık raporuna göre, bu şirketlerin büyük bir bölümü dolandırıcılık koruma ve kara para aklamayla mücadele protokollerindeki yetersizlikler nedeniyle reddedildi veya başvurularını geri çekti. Son 12 ayda toplam 35 başvurudan sadece 4'ü onaylanırken, 15 başvuru geri çekildi ve 9 başvuru reddedildi. Ayrıca, FCA'nın kripto reklamlarına yönelik yeni düzenlemeleriyle birlikte, halkın kripto dolandırıcılığına karşı daha bilinçli hale geldiği ve yatırım yapmadan önce dolandırıcılık hakkında bilgi almak isteyen tüketicilerin oranının %63'e çıktığı belirtildi. FCA'nın başvuruları zamanında işleme koyamaması ve uzun bekleme süreleri, Londra'nın rekabet gücü üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.

Bitcoin ve Ethereum Teknik Analiz

Bitcoin, 55.740 dolara kadar bir düşüş gerçekleştirdikten sonra, bu seviyeden aldığı destekle kısa sürede 56.000 doların üzerine çıktı. Eğer 56.000 dolar desteğini koruyabilirse, 58.800 dolara doğru bir yükseliş yaşanabilir. Bu seviyede gerçekleşecek hacimli bir kırılım, fiyatı 61.750 dolara kadar taşıyabilir. Ancak, 56.000 dolar desteği kaybedilirse, fiyatın 51.500-50.500 dolar aralığına kadar geri çekilmesi beklenebilir. Ethereum ise 2.300 dolara kadar geri çekildikten sonra, bu seviyeden aldığı destekle kısa sürede 2.400 doların üzerine çıktı. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayamadı. Eğer Ethereum 2.300 dolar desteğini kaybederse, düşüşün 2.124 dolara kadar devam etmesi beklenebilir. 2.400 dolar seviyesinin üzerine çıkabilirse, 2.600 dolara kadar bir yükseliş gerçekleştirebilir.

Kaynak : İdeal Data

Editör: Halit Alptekin