Dünya insansız hava aracı (İHA) ihracat pazarının lideri olan Baykar, 2024 yılında da 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 10 firması arasında yer aldı. Şirket, gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde ederek küresel pazardaki etkinliğini artırmayı sürdürdü.

Baykar, 2003 yılında başladığı İHA Ar-Ge sürecinden bugüne kadar tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüttü. Şirketin toplam gelirinin yüzde 83’ü ihracattan sağlanırken, 2024 yılı itibarıyla Türkiye savunma sanayisinin en büyük ihracatçılarından biri oldu.

“Dünya SİHA ihracatında açık ara lideriz”

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, şirketin küresel ölçekteki başarısını vurgulayarak, “Bundan 20 yıl önce Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığına katkı sağlamak için zorlu bir yola çıktık. Bugün ise Baykar, dünya SİHA ihracat pazarında açık ara lider konumda” dedi.

Bayraktar, şirketin gelirlerinin büyük bölümünü ihracattan elde ettiğini belirterek, “Savunma ve havacılık sektörümüzü büyüten tüm firmalarımızı tebrik ediyorum. Bu başarıda emeği geçen tüm Baykar ailesine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

35 ülkeye yüksek teknoloji ihracatı

2023 yılında Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Baykar, 2024’te de sektör ihracatının dörtte birini sağladı. Türkiye, Baykar’ın başarısıyla ABD, İsrail ve Çin’i geride bırakarak küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma ulaştı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Yeni Amerika Güvenlik Merkezi’nin (CNAS) Eylül 2024 raporuna göre, Türkiye dünya İHA ihracat pazarının yüzde 65’ini elinde bulunduruyor. Baykar, en yakın ABD’li rakibinin üç katı büyüklüğünde olup son dört yıldır dünya SİHA ihracat pazarının yaklaşık yüzde 60’ına hakim durumda.

Şirketin imzaladığı sözleşmelerin yüzde 97,5’inin ihracat kaynaklı olduğu belirtilirken, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA toplamda 35 farklı ülkeye ihraç edildi. Bayraktar TB2, 34 ülkenin envanterine girerken, Bayraktar AKINCI 10 ülkeye teslim edildi.

Baykar, NATO ve AB ülkelerinde etkinliğini artırıyor

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB2, küresel pazarda büyük ilgi görmeye devam ediyor. 2023 yılında Kuveyt Savunma Bakanlığı’nın düzenlediği rekabetçi ihaleyi kazanan TB2, ABD, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak önemli bir ihracat sözleşmesine imza atmıştı.

Bu başarı, Baykar’ın NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaki konumunu da güçlendirdi. 19 Kasım 2024’te Hırvatistan ile imzalanan anlaşma kapsamında Bayraktar TB2, NATO üyesi altı ülkenin ve AB üyesi dört ülkenin envanterine girdi.

2024’te yoğun ihracat ve teslimat dönemi

Baykar, 2024 yılı boyunca birçok ülkeye teslimatlar gerçekleştirdi. Ocak ayında Birleşik Arap Emirlikleri’ne Bayraktar AKINCI teslim edilirken, şubat ayında Romanya’ya Bayraktar TB2 gönderildi. İlkbahar aylarında Arnavutluk, Maldivler, Polonya ve Mali’ye ihracatlar yapıldı. Yaz aylarında ise Kenya, Pakistan ve Fas gibi stratejik ülkelere teslimatlar tamamlandı.

Sonbahar ve kış aylarında Hırvatistan ile yeni bir anlaşma sağlanırken, Kenya, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne teslimatlar gerçekleştirildi.

Baykar, dünya İHA pazarındaki liderliğini pekiştirerek Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında önemli bir aktör olmayı sürdürüyor.

Editör: Halit Alptekin