Sahte doların dolaşımını engellemek için bankalar ve finans kuruluşları önlemlerini sıkılaştırıyor. Kullanımdaki para sayma makineleri, sahte döviz kontrol cihazları ve ATM’lerin yazılımları güncellenirken, bazı bankalar 2009 öncesinde basılmış 50 ve 100 dolarlık banknotların alımını durdurdu.

Farklı uygulamalar dikkat çekiyor
Bazı bankalar, yalnızca yeni baskı 100 dolarlık banknotları kabul ederken, diğer bazı bankalar ise yüksek tutarda nakit dövizi tamamen reddediyor. Ayrıca, basım yılı fark etmeksizin 50 dolarlık banknotları almayan bankalar da bulunuyor.

Kamu bankaları ise tüketici mağduriyetini önlemek adına daha esnek bir yaklaşım sergiliyor. Yetkililer, banka şubelerinden alınan dolarların sahte olma ihtimalinin bulunmadığını ifade ediyor.

Sahte Banknot İzleme Sistemi (SBİS) devrede

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sahte banknotlarla mücadelede 2016’dan bu yana Sahte Banknot İzleme Sistemi'ni (SBİS) kullanıyor. Bu sistem, kolluk kuvvetleri ve gümrük birimleriyle koordinasyon sağlayarak sahtecilik olaylarını tespit ve takip ediyor. SBİS, sahtecilik yapılan banknotlarda hangi güvenlik özelliklerinin hedef alındığını analiz ediyor.

TCMB’nin internet sitesinde, sahte banknotlarla karşılaşıldığında yapılması gerekenlere dair detaylı bilgiler yer alıyor.

Editör: Merve Öney