Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, uluslararası bir sigara şirketinin ürettiği sigarayı uzun yıllar kullanan ve bu nedenle kronik akciğer hastalığına yakalanarak vefat eden Adnan Yılmazel'in kızı Senem Ülküm Yılmazel lehine karar verdi. Şirket, 500 bin lira manevi tazminat ödeyecek.

Dava süreci nasıl başladı?

2017 yılında "KOAH" hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Adnan Yılmazel'in kızı, babasının 50 yıl boyunca aynı marka sigarayı kullandığını belirterek Ankara 11. Tüketici Mahkemesine başvurdu. 1 milyon lira manevi tazminat talep eden davacı, sigaranın bağımlılık yapıcı özellikleri nedeniyle babasının sağlığının zarar gördüğünü ve ölümüne neden olduğunu ifade etti.

İlk karara itiraz edildi

İlk derece mahkemesi, sigara şirketinin davacıya 10 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti. Ancak her iki taraf da bu karara itiraz ederek dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesine taşıdı.

Mahkeme gerekçeli kararında neler söyledi?

Kararda, sigaranın içinde bulunan kimyasal maddelerin bağımlılığa neden olduğu ve tüketicilerin bu ürünleri kullanmaya adeta zorlandığı ifade edildi. Mahkeme, sigara şirketinin ürettiği ürünün bağımlılık yapıcı etkisinin farkında olduğunu, buna rağmen üretime devam ederek yaşam hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Tazminat tutarı artırıldı

Daire, ilk mahkemenin verdiği 10 bin liralık manevi tazminat tutarını yetersiz buldu. Kararda, tüketicilerin zarar görme riskini bilerek üretim yapan şirketin, yaşam hakkına doğrudan müdahalede bulunduğu belirtildi. Bu kapsamda sigara şirketi, davacıya 500 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Hukuki değerlendirme

Mahkeme, Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddelerine atıfta bulunarak, sigaranın insan sağlığı üzerindeki zararlarının görmezden gelinemeyeceğini belirtti. Nikotinin, tüketiciyi bağımlılık nedeniyle fiziksel ve psikolojik olarak savunmasız bıraktığı ve bu durumun şirket tarafından bilindiği halde üretime devam edildiği ifade edildi.

Editör: Halit Alptekin