Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen "Türkiye Buluşmaları" etkinliğinde iş insanlarıyla bir araya gelerek, Orta Vadeli Program'ın detaylarını ve hedeflerini paylaştı.
Şimşek, enflasyonun yılı yüzde 40-42 civarında kapatacağını ve 2026 yılında tek haneli seviyelere düşürülmesinin hedeflendiğini açıkladı. Bakan, cari açık ve rezerv konusunda endişe yaratacak bir durumun olmadığını da vurguladı.
"Enflasyonda istikrar hedefimiz"
Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın nihai amacının sürdürülebilir yüksek büyüme ve adil gelir dağılımı olduğunun altını çizdi. Fiyat istikrarının bu hedefin anahtarı olduğunu belirterek, "Enflasyonun kalıcı bir şekilde tek haneye indirilmesi, kalıcı refah artışı ve büyüme için gereklidir. Öncelikli hedefimiz enflasyonu düşürmek" dedi. Türkiye'nin geçmişteki enflasyon-büyüme ilişkisine değinen Şimşek, düşük enflasyonun büyümeyi hızlandırdığını kaydetti.
"Rezerv ve cari açık endişe olmaktan çıktı"
Rezervlerin artırılması ve cari açığın düşürülmesi konusunda önemli mesafe katettiklerini ifade eden Bakan Şimşek, "Rezervler bir endişe olmaktan çıktı, cari açığı da sürdürülebilir bir düzeye çektik. Bu programla Türkiye'nin büyüme potansiyelini artırdık" şeklinde konuştu. 2023 yılında bütçe açığının deprem nedeniyle yükseldiğini belirten Şimşek, gelecek yıllarda bütçe dengesinin Maastricht kriteri olan yüzde 3’ün altına çekileceğini söyledi.
“Bütçe açığını kontrol altına aldık”
Şimşek, kur korumalı mevduat sisteminden çıkışı önceliklendirdiklerini ve Türk lirasına güvenin arttığını belirtti. "Bütçe açığını yüzde 5.2’ye düşürdük, bunun 3'te 2’si deprem kaynaklı. Deprem kaynaklı harcamaların geçici olduğunu ve kalıcı disiplin ile sürdürülebilir bir mali politika izleneceğini vurguladı. Bu adımların ekonomik istikrarı ve büyümeyi destekleyeceğini ifade etti.