Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından onaylanan yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Avukatlık Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca, anonim şirketlerde bulundurulması zorunlu olan sözleşmeli avukatların maaşı yüzde 102,53 artışla 15.800 TL'den 32 bin TL'ye yükseltildi. Özel kişi ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri aylık avukatlık ücreti ise 25 bin TL olarak belirlendi.
Sulh ve asliye mahkemelerinde ücretler arttı
Sulh hukuk mahkemelerinde, avukatlık ücreti yüzde 68 artışla 10.700 TL'den 18 bin TL'ye yükseldi. Sulh ceza mahkemelerinde görülen davalar için belirlenen yeni maktu ücret ise yüzde 68 artışla 13.500 TL oldu. Asliye mahkemelerinde takip edilen davalarda, maktu ücret yüzde 67 artışla 30 bin TL'ye çıkarıldı.
Ağır ceza mahkemeleri ve çocuk ağır ceza davalarında artış
Ağır ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalarda ise maktu ücret yüzde 61 oranında artırılarak 48 bin TL'ye yükseltildi. Bu artışlar, adalet sistemindeki maliyetlerin karşılanması amacıyla düzenlendi.
İdare ve vergi mahkemelerinde yüzde 72 zam
İdare ve Vergi Mahkemelerinde görülen davalarda, duruşmasız davalar için yüzde 71, duruşmalı davalar için ise yüzde 72 zam yapıldı. Ayrıca, "Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesine muhalefetten kaynaklanan işler" başlıklı yeni bir bent eklenerek, bu kapsamda alınacak maktu ücret 12 bin TL olarak belirlendi.
Yargı yerlerinde yüzde 100 ücret artışı
Tarife'nin, "Yargı Yerleri ile İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olan veya Para ile Değerlendirilebilen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret" başlıklı kısmında yer alan ücretler de yüzde 100 artırılarak yeniden düzenlendi.